Merkez Bankaları virüsün ekonomik etkileri için aşı arayışında
Korona virüse yakalanan ve tespit edilen toplam vaka sayısı dünya genelinde 245 bini aşarken hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bine ulaştı. Dünya genelinde korona virüsün ekonomik etkilerini kontrol altına almak için merkez bankaları her yolu deniyor. Merkez Bankaları, Asya Pasifik bölgesinden Avrupa'ya, küresel piyasalardaki satış dalgasını durdurabilmek için milyarlarca dolar harcama taahhüdünde bulunuyor ve yeni politika adımları atıyor. Euro Bölgesi tahvilleri Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), Kore Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın benzer adımlarının ardından, borçlanma maliyetlerini kontrol altına tutabilmek için 750 milyar euroluk (820 milyar dolar) tahvil alım programı açıklamasının ardından sert yükseldi. İsviçre Merkez Bankası, güvenli liman olarak görülen franktaki yükselişi durdurmak için Döviz müdahalelerini hızlandırdı ve Rusya Merkez Bankası rubledeki düşüşü yavaşlatabilmek için devreye girdi. Parasının değeri bu ay yaklaşık yüzde 20 düşen Norveç de benzer adımları atmayı düşünüyor.
İngiltere Merkez Bankası, korona virüs salgınından etkilenen ekonomisini desteklemeye yardımcı olmak amacıyla gösterge faizi 15 baz puan düşürerek yüzde 0.1'e indirdi ve parasal genişleme programını artırdı. Banka, son iki haftada ikinci kez olağanüstü karar alarak, varlık alımlarını 200 milyar sterlin artışla 645 milyar sterline (750 milyar dolar) çıkardı. Yetkililer bu kararı, 26 Mart'taki programlı toplantısı beklemeyerek Perşembe günü aldı. Sürpriz karar oy birliği ile alındı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının küresel ekonomiyi baskılamasından dolayı küresel büyüme tahmini neredeyse yarı yarıya düşürdü ve yüzde 2,5'ten yüzde 1,3'e çekti.
Dünya’da virüs kaynaklı oluşan panik ve ekonomilerin durmasının yaratacağı etkilerin önüne geçilebilmesi amacıyla merkez bankaları likidite güvencesi vermeye devam ederken dün FED de küresel ölçekte dolar likiditesi sağlanmasını güvence altına almak için 9 merkez bankasıyla daha yeni swap hatları oluşturma kararı aldığını açıkladı. Ayrıca dün 1 trilyon Doları bulan teşvik paketinin de senatodan Pazartesi günü geçmesi bekleniyor. Koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik hasarın hafifletilmesi için alınan tedbirlerin etkisi ile Fed bilançosu bu hafta 4,7 trilyon dolar büyüklüğe ulaştı. New York Fed de bugün 32 milyar Dolar tutarında mortgage destekli menkul kıymet alacağını duyurdu.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Borsa İstanbul yerleşkesinde, "Anadolu Ajansı Özel Yayını"na katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketinin çok detaylı bir şekilde iş dünyası ve paydaşlarının tamamıyla istişare sonrasında gelen taleplerle birlikte hazırlandığını dile getiren Albayrak, Türkiye'nin son 2 senede yaşadığı süreçlerden sonra son 2 çeyrektir pozitif ayrışıp ivmelenme noktasında, ekonomik büyüme ve toparlanma noktasında iyi bir performans yakaladığını dile getirdi. Ayrıca olağanüstü hal ilan edilmesi gibi bir düşüncelerinin bulunmadığını dile getirdi.
Dün Avrupa ve ABD endekslerinde merkez bankalarının teşvik hamlelerini genişletmesi ve koronavirüs ile ilgili tedavide etkili olabilecek bazı ilaçların kullanılmaya başlandığı, aşı ile ilgili çalışmaların ilerlediği haberlerinin de etkisiyle yaşanan yükselişlerden sonra bu sabah Asya’da da endekslerde pozitif seyrin devam ettiği izleniyor. ABD vadelileri yataya yakın fakat pozitif tarafta hareket ederken DAX30 vadeli endeksi de %1,5 üzerinde yükselişle hareket ediyor.
Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı