Sabah stratejisi
Dün ABD'de açıklanan ISM İmalat PMI beklentilerin altında kalması ve Fed'den sıkı mesajların gelmesi (Bostic politika faizinin %5,00-5,25 aralığına yükseltilmesi gerektiği görüşünü sürdürdüğünü açıkladı, Kashkari de bu ay 50 baz puanlık faiz artışını destekleyebileceğini söyledi.) risk iştahını olumsuz etkiledi. Bu ortamda, ABD 2 yıllıklarında %4,9, 10 yıllıklarında ise %4 seviyeleri test edildi. Dow Jones ve S&P 500 %0,1 ve %0,5 düşüş kaydederken, Nasdaq endeksi %0,7 ekside kapattı. Avrupa'da da piyasalar negatif kapattı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,5 düşüş kaydetti. Yurtiçi tarafta BİST-100 ardışık 3. işlem gününde yükselişine devam etti. Endekste kapanış 5.323'den gerçekleşirken, günlük %1,6'lık yükseliş kaydedilmiş oldu. İşlem hacmi de 85,1 milyar TL'yi gösterdi. BİST-100'deki 75 hissenin artıda kapattığı endekste, THYAO, SISE ve EREGL'deki yükselişler etkili oldu. KOZAL, DOAS ve AEFES endeksten negatif ayrıştı. Bu sabaha bakıldığında ABD'de tahvil faizlerinde yükseliş devam ediyor. Hem ABD hem Avrupa vadelileri eksi bölgede seyrediyor. Asya'da da piyasalar kırmızı bölgede, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,3 ekside. BİST-100'ün ise güne hafif alıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz. Dün açıklanan THYAO ve SAHOL finansallarının beklentilerden iyi gelmesi, İş Bankası'nın kar payı açıklaması ile TOFAŞ'ın Stellantis'in Türkiye iştiraki Stellantis Otomotiv Pazarlama'yı devralmak için anlaşma sağlamasının endeksi olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Makro takvimde bugün yurtiçinde PPK özeti açıklanacak. Avrupa Bölgesinde TÜFE ve ECB toplantı tutanakları izlenecek. ABD'de ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Ayrıca Fed'den Waller, BoE'den Pill ve ECB'den Schnabel'in konuşması izlenebilir.
Makroekonomi
Ayrıca Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren şubat ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verileri izlendi. Buna göre, şubatta imalat PMI'lar, Almanya'da 46,5'ten 46,3'e ve Fransa'da 47,9'dan 47,4'e hafif gerileyerek imalat sektöründe daralma hızının hafif arttığına, Euro Bölgesi'nde 48,5'te yatay seyrederek daralma hızının korunduğuna ve İngiltere'de ise 49,2'den 49,3'e hafif yükselerek daralma hızının hafif yavaşladığına işaret etti.
Almanya'da şubat ayında öncü TÜFE'nin aylık artış hızı %1'den %0,8'e yavaşlamakla birlikte beklentilerin (%0,5 artış) üzerinde gelirken, yıllık bazda ise %8,7 seviyesinde yatay seyretti ve böylece ekim ve kasım aylarında ulaşılan %8,8 seviyesindeki rekor seviyeye yakın gerçekleşti, beklentiler ise %8,5 seviyesine yavaşlaması yönündeydi. Şubatta AB uyumlu TÜFE'nin artış hızı ise %0,5'ten %1'e yükselerek beklentileri (%0,7 artış) aşarken, yıllık bazda ise %9,2'den %9,3 seviyesine yükseldi, beklentiler ise %9 seviyesine yavaşlaması yönündeydi.
Yurt içinde ise, şubat ayında S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, bir önceki aya göre yatay seyrederek 50,1 seviyesinde gerçekleşti ve böylece büyüme bölgesindeki seyrini ikinci aya taşıdı.
- Detaylara bakıldığında, depremlerin girdi temini ve teslimatında neden olduğu zorluklar nedeniyle tedarikçilerin teslimat sürelerinde son 10 ayın en yüksek oranlı artışının kaydedildiği ve bazı firmalarda operasyonları aksatarak üretim hacmini de azalttığı, bu kapsamda takip edilen 10 sektörden dokuzunda üretimin azaldığı belirtilmekte. Bununla birlikte üretim düşüşünün, ılımlı seviyede kaldığı gözlenmekte.
- Şubatta üretimde en sert düşüşün yaşandığı sektör gıda ürünleri imalatı olurken, ikinci en sert düşüş ise elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe kaydedildi.
- Yalnızca ana metal sanayinin büyüme sergilediği ve bu sektördeki büyümenin son iki yılın en yüksek hızına ulaştığı ifade edilmekte.
- Şubatta gıda ürünleri ve metalik olmayan mineral ürünler sektörleri hariç diğer tüm sektörlerde teslimat süreleri artış kaydetti. En büyük teslimat gecikmeleri ise giyim ve deri ürünleri ile kara ve deniz taşıtları imalatı sektörlerinde oldu.
- Ayrıca yeni siparişlerdeki yavaşlamanın, deprem nedeniyle hızlandığı, bununla birlikte düşüşün son 16 ayın ikinci en ılımlı seviyesinde gerçekleştiği belirtilmekte. Ayrıca yeni ihracat siparişlerinde de yavaşlama olduğu görülmekte.
- Öte yandan, depremlerin üretim üzerindeki olumsuz etkilerine karşın sektörlerin birçoğu istihdam artışını sürdürdü. En güçlü istihdam artışı ise makine ve metal ürünleri imalatında, en belirgin istihdam düşüşü ise üretimin daralma eğilimini sürdürdüğü tekstil sektöründe kaydedildi.
- Bunun yanında, girdi fiyatları artışının şubatta genel olarak düşüş sergilediği, girdi fiyatlarındaki artışın yalnızca tedarik zincirlerindeki aksamalardan yoğun olarak etkilenen giyim ve deri ürünleri ile kara ve deniz taşıtları imalatı sektörlerinde hızlandığı, satış fiyatları artışının ise birçok sektörde yavaşlamasının yanında tüm sektörlerde 2022 yılı ortalamalarının altında seyrettiği belirtilmekte.
Ayrıca İTO tarafından yayınlanan Ücretliler Geçinme İndeksi bültenine göre, şubat ayında perakende fiyatlarda aylık artış hızı %5,94'ten %3,83'e yavaşlarken, yıllık artış ise %79,68'den %78,62'ye yavaşladı. Harcama grupları bazında bakıldığında ise, şubatta aylık bazda tüm alt gruplarda artışlar görüldü. Şubatta aylık bazda en yüksek artış, sağlık ve kişisel bakım grubunda (%8,01) gözlenirken, onu gıda grubu (%5,37), kültür eğitim ve eğlence grubu (%4,61), ev eşyası (%4,53), konut grubu (%0,92), ulaştırma ve haberleşme grubu (%0,45) ve giyim grubu (%0,09) izledi. Giyim grubunun mevsimsel fiyat hareketlerine bakıldığında ise genellikle şubat aylarında düşüş sergilediği görülmekte ve şubat ayları düşüş ortalaması %4,48 seviyesinde bulunmakta. Buna karşın, gıda, konut, sağlık ve kişisel bakım ile ulaştırma ve haberleşme gruplarında aylık fiyat artış hızları şubatta yavaşlama kaydetti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 24 Şubat haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 16.30'da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, 195 bin kişi seviyesinden 192 bin kişi seviyesine hafif gerilemekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.
Ayrıca TSİ 22'de Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller'ın ve TSİ 18'de BoE Başekonomisti Pill'in konuşmaları, Fed'in ve BoE'nin para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 15.30'da ECB'nin 1-2 Şubat tarihli toplantısına ilişkin tutanakların yayınlanması olacak. ECB, son toplantısında faizleri beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artırmıştı. Karar metninde, faizlerin, enflasyonun %2'lik hedefe dönmesi için ciddi şekilde sınırlayıcı seviyede tutulacağı ve faizlerin istikrarlı bir hızla yükselmeye devam etmesinin beklendiği belirtilerek, mart ayındaki toplantıda faizleri 50 baz puan daha artırmanın değerlendirildiğine işaret edilmişti. Öte yandan Lagarde, şubat aynın ortalarında yaptığı son açıklamasında, enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyonun halen yüksek seviyede olduğunu belirterek, temel enflasyon baskıları göz önüne alındığında, martta gerçekleştirecekleri toplantıda faiz oranlarını 50 baz puan daha artırmayı planladıklarını ve ardından para politikası duruşunu değerlendireceklerini ifade etmişti.
Ayrıca ECB'nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi'nde şubat ayı TÜFE öncü verisi TSİ 13'te takip edilecek. Euro Bölgesi'nde ocak ayında manşet TÜFE, aylık %0,2 gerileyerek düşüşünü üçüncü aya taşırken, yıllık bazda ise %9,2'den %8,6 seviyesine gerileyerek mayıs ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Yıllık bazda manşet TÜFE ekim ayında %10,6 ile rekor seviyeye ulaşmıştı. Yıllık bazda çekirdek TÜFE ise ocakta %5,2'den %5,3 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor seviyeye yükselmişti.
Yurt içinde ise, TSİ 14'te TCMB'nin şubat ayı PPK Toplantı Özeti yayınlanacak.
Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
- Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 24 Şubat haftasında toplam DTH miktarı 4,87 milyar USD (bireysel 2,19 milyar USD düşüş ve kurumsal 2,68 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %43,6'dan %42,4'e geriledi. TL kredilerde haftalık %1,96 artış, YP kredilerde %0,64 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %1,14 artış görmekteyiz.
- TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 24 Şubat haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 1,3 milyar USD azalışla 121,3 milyar USD seviyesine, net uluslararası rezervin de 1,1 milyar USD azalışla 20,3 milyar USD'ye geldiğini öngörmekteyiz.
Şirket haberleri
Başkent Doğalgaz GMYO (BASGZ, Nötr): Şirketin 2022 yılı 4. çeyrek net dönem kârı 356,5mn TL olarak açıklanmıştır. 4Ç2021'de de Şirket 304,8mn TL net dönem kârı kaydetmişti. Şirket'in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %187,4 oranında artarak 7.444mn TL olmuştur. Satışların maliyeti de %206,4 oranında artan Şirket'in 4Ç2022'deki brüt karı da bir önceki yılın 4. çeyreğine göre %46,4 oranında artmış ve 449,6mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı 5,8 puan düşüşle %6'yı göstermiştir. Operasyonel giderleri %11 oranında azalan şirket, diğer faaliyetlerden 207,9mn TL net gider kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet kârı 213,5mn TL olmuştur. FAVÖK ise %44,4 artışla 478,8mn TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı da yıllık olarak 6,4 puan gerilemeyle %6,4 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 114,1mn TL gelir elde eden şirketin ana ortaklık net dönem kârı 365,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.
2022 yılı net dönem karı, geçen yıla göre %46,7 azalarak 382,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 4Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı 3.672,1mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı çeyreğinde ise Şirket, 936,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %130,8 oranında büyüyerek 696,6mn TL'ye yükselirken, brüt kar %163,2 oranında artmış ve 256,6mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemler itibarıyla %147,5 oranında artarak 220,6mn TL'ye yükselmiştir. Şirket diğer faaliyetlerden ise 72,4mn TL gelir kaydetmiştir, geçen yılın aynı çeyreğinde bu rakam kurlardaki değişime bağlı olarak 445,5mn TL idi. Böylece faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %76,1 oranında azalarak 108,5mn TL olmuştur. Şirket, yatırım faaliyetlerinden gerçeğe uygun değer hesaplaması kaynaklı 3.982,1mn TL net gelir kaydetmiştir. 4Ç22'de finansman tarafında 146,9mn TL gider oluşan Şirket'in son olarak 272,6mn TL'lik vergi gideri sonrası 2022 yılının dördüncü çeyreğinde 3.672,1mn TL ana ortaklık net dönem karı oluşmuştur.
Dördüncü çeyrek karı ile birlikte Şirket'in 2022 yılı ana ortaklık net dönem karı 4.177,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2021 yılında 1.263,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
Koza Altın (KOZAL, Negatif): Şirket'in 2022 yılının son çeyreğindeki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,9 oranında azalarak 900mn TL olmuş ve hem bizim tahminimiz olan 1.119mn TL'nin, hem de piyasanın ortalama kar tahmini olan 1.248mn TL'nin altında gerçekleşmiştir. Satış gelirlerinin beklentimizin altında gelmesi ve tahminimizden daha düşük vergi gideri sapmada önemli faktörler olmuştur. Şirket'in satış gelirleri yıllık %4,6 oranında gerileyerek 1.088mn TL'ye (Beklenti: 1.945) düşerken, brüt kar 617,9mn TL ile yalnıza %1,7 oranında artış göstermiştir. Öte yandan, Şirket'in faaliyet giderleri 232,7mn TL gerçekleşirken, FAVÖK %19,9 oranında düşmüş ve 4Ç2022'de 455,3mn TL (Beklenti: 1.052mn TL) olmuştur. FAVÖK marjı ise 8 puan düşerek %41,8'e gerilemiştir. Son olarak, yatırım faaliyetlerinden net gelirler 548,9mn TL olmuştur.
Son çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022 dönemindeki net karı yıllık %33,5 oranında artarak 4.010mn TL'ye yükselmiştir.
Koza Anadolu (KOZAA, Sınırlı Negatif): Şirket'in 4Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı yıllık %21,6 oranında artarak 414,9mn TL'ye çıkmıştır. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2022'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,3 oranında düşerek 1.133mn TL'ye gerilerken, brüt kar %2,5 oranında azalmış ve yılın son çeyreğinde 614,1mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise 258,3mn TL gerçekleşirken, Koza Anadolu'nun FAVÖK'ü 4Ç2022'de 432,6mn TL ile yıllık %25,6 oranında gerilemiştir. FAVÖK marjı ise %38,2 ile yıllık 10,9 puan düşmüştür. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler ise 4Ç2022'de 595,9mn TL olmuştur. Yalnızca 34,2mn TL'lik vergi gideri sonrasında Şirket'in 2022 yılının son çeyreğindeki ana ortaklık net dönem karı 414,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022 dönemindeki ana ortaklık net karı yıllık %25,8 oranında artarak 1.584mn TL'ye çıkmıştır.
İpek Doğal Enerji (IPEKE, Sınırlı Negatif): Şirket'in 4Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı yıllık %22,7 oranında artarak 217,8mn TL'ye çıkmıştır. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2022'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,3 oranında düşerek 1.135mn TL'ye gerilerken, brüt kar %3 oranında azalmış ve yılın son çeyreğinde 613,7mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise 262mn TL gerçekleşirken, Şirket'in FAVÖK'ü 4Ç2022'de 429,2mn TL ile yıllık %26,1 oranında gerilemiştir. FAVÖK marjı ise %37,8 ile yıllık 11,2 puan düşmüştür. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler ise 4Ç2022'de 592,2mn TL olmuştur. Yalnızca 34,2mn TL'lik vergi gideri sonrasında Şirket'in 2022 yılının son çeyreğindeki ana ortaklık net dönem karı 217,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022 dönemindeki ana ortaklık net karı yıllık %26,6 oranında artarak 836,5mn TL'ye çıkmıştır.
Petkim (PETKM, Sınırlı Negatif): Şirket'in 2022 yılı son çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 822,2mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 702mn TL'nin hem de ortalama piyasa beklentisi olan 557mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 1.529,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Tahminimizdeki sapmada, operasyonel karlılığın beklentimizden oldukça düşük gerçekleşmesine karşın yüksek vergi geliri (990mn TL) kaydedilmesi etkili olmuştur. Şirket son çeyrekte 148,6mn TL Faiz Amortisman Vergi Öncesi Zarar kaydetmiştir.
Şirketin satış gelirleri son çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,7 oranında azalarak 8,9 milyar TL'ye (ortalama beklenti 12,8 milyar TL idi) gerilemiştir. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %16,7 oranında yükselmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %96,9 oranında azalarak 61,9mn TL'ye gerilemiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %24,6 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 4Ç2022'de 11,3mn TL gelir (4Ç2021'de 797,1mn TL) kaydedilmiştir. Böylece 463,6mn TL faaliyet zararı oluşmuştur. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler ise yatırım amaçlı gayrimenkuller değer artışı kaynaklı 4Ç2021'deki 311,2mn TL'den 4Ç2022'de 818mn TL'ye yükselmiştir. Aynı dönemde 579,9mn TL net finansman gideri (4Ç2021 497,6) kaydedilmiştir. Böylece 225,5mn TL vergi öncesi net dönem zararı oluşmuştur. 990,1mn TL'lik vergi geliriyle birlikte Şirket son çeyreği 822,2mn TL ana ortaklık net dönem karı ile kapamıştır.
Son çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in 2022 yılı ana ortaklık net dönem karı %20,7 oranında artarak 6.580,3mn TL'ye ulaşmıştır.
Polisan Holding (POLHO, Sınırlı Pozitif): Polisan Holding'in 4Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı 1.183,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket, 155,1mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 2022 yılını son çeyreğinde 1.018mn TL gerçekleşerek yıllık %52,4 oranında artarken, brüt kar 185,4mn TL olmuş ve yıllık %15,3 oranında artış göstermiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %98,7 oranında artışla 80,9mn TL olurken, Şirket'in FAVÖK'ü de aynı dönemde %6,8 gerileyerek 120,9mn TL'ye düşmüştür. FAVÖK marjı ise 8 puan azalarak %12,7 olmuştur. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan bu çeyrekte 90,8mn TL gelir kaydedilirken, yatırım faaliyetlerinden 1.009mn TL gelir (Yatırım amaçlı gayrimenkul değer artışı karı: 978,9mn TL) elde edilmiştir. 47,7mn TL'lik net finansman gideri ve 53,7mn TL vergi geliri sonrasında Şirket'in 4Ç2022'de ana ortaklık net dönem karı 1.183,5mn TL olmuştur.
Son çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022 karı 1.632mn TL olmuştur. 2021 yılında 279,9mn TL kar yazılmıştı.
Sabancı Holding (SAHOL, Sınırlı Pozitif): Sabancı Holding'in 2022 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %221 oranında artarak 16.613mn TL'ye çıkmış ve hem bizim beklentimiz olan 11.057mn TL'nin hem de piyasa beklentisi olan 10.423mn TL'nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Yüksek kar rakamında Akbank, Aksigorta, Akçansa, Çimsa ve Enerjisa Enerji'nin beklentilerin üzerinde kar açıklaması etkili olmuştur.
Son çeyrek kar rakamıyla birlikte Holding'in 2022 yılı ana ortaklık net dönem karı 43.828mn TL'ye ulaşmıştır. Holding 2021 yılında 12.032mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.
Ayrıca, Şirket Yönetim Kurulu hisse başına brüt 1,75TL (net 1,575TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Teklif edilen kar payı hak kullanım tarihi 3 Nisan 2023 olup, son kapanış değerine göre temettü verimi %3,9 olarak hesaplanmaktadır.
Türk Hava Yolları (THYAO, Pozitif): THY 2022 yılının son çeyreğinde 8,9 milyar TL (473mn USD) net dönem karı kaydetmiştir. Piyasanın kar beklentisi 6,4 milyar TL, bizim kar beklentimiz 4,8 milyar TL idi. Tahminimizdeki sapmada marjların beklentimizden iyi gerçekleşmesi ile vergi gideri beklentimize karşın vergi geliri kaydedilmesi etkili olmuştur. Şirket 4Ç2021'de 1.981mn TL (225mn USD) net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri 4. çeyrekte %139 oranında artarak 88 milyar TL'ye (Piyasa beklentisi: 86,3 milyar TL) yükselen şirketin satışların maliyeti %149 artmış ve 68,1 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle brüt kar 19,9 milyar TL olmuştur. Brüt kar marjı %22,6'yı göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler 8,4 milyar TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 4Ç2022'de 1,2 milyar TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece Şirket'in faaliyet karı 12,7 milyar TL olmuştur. 4. çeyrekte yatırım faaliyetlerinden özellikle finansal yatırımlar faiz geliri ile devlet teşvikleri kaynaklı 2,4 milyar TL net gelir kaydedilmiştir. Ek olarak, iştiraklerden net gelirler çoğunlukla Sun Express ve TGS kaynaklı 315mn TL'yi göstermiştir. Şirketin FAVÖK rakamı 4Ç2021'e göre %83 artarak 4Ç2022'de 20,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. (Piyasa beklentisi: 20,5 milyar TL) FAVÖK marjı 4Ç2021'deki %30,6'ya göre 7,2 puan gerilemiş ve %23,4 olmuştur. Finansman tarafında da çoğunlukla türev işlemler sebebiyle 6,6 milyar TL net gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi kar 8,8 milyar TL olurken, 170mn TL'lik vergi geliri sonrası 8,9 milyar net dönem karı açıklanmıştır.
Son çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022 yılı net dönem karı 47,4 milyar TL'ye (2,7 milyar USD) yükselmiştir. 2021'de 8,2 milyar TL (788mn USD) net dönem karı kaydedilmişti.
İş Bankası (ISCTR, Sınırlı Pozitif): İş Bankası Yönetim Kurulu hisse başına (C grubu) brüt 0,92TL (net 0,83TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Teklif edilen kar payı hak kullanım tarihi 3 Nisan 2023 olup, son kapanış değerine göre temettü verimi %7,9 olarak hesaplanmaktadır.
TOFAŞ (TOASO, Pozitif): Stellantis Grubu ile Şirket arasındaki ticari faaliyetlerin koşullarına ve Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.'nin ("Stellantis Otomotiv") paylarının devralınmasına ilişkin ana ilkelerin belirlenmesine yönelik bir Çerçeve Sözleşme imzalanmıştır. Stellantis N.V.'nin %100 pay sahibi olduğu Stellantis Otomotiv paylarının tamamının, Stellantis Otomotiv'in Türkiye'deki tüm faaliyet ve Stellantis markalarını içerecek şekilde TOFAŞ tarafından devralınması, Şirket ile Stellantis Grubu arasındaki ticari ilişkilerde bazı düzenlemeler yapılması ve Stellantis Grubu ile Koç Grubu arasındaki ortaklık ilişkilerinin değerlendirilmesi amacıyla imzalanan Çerçeve Sözleşme uyarınca;
Tofaş tarafından Stellantis Otomotiv için gerçekleştirilecek detaylı inceleme (due diligence) sürecinin Şirket için tatmin edici şekilde tamamlanmasını takiben, taraflar arasında bir Pay Devir Sözleşmesi imzalanacaktır.
Devir bedeli, SPK'nın ilişkili taraf işlemlerine ilişkin düzenlemeleri kapsamında hazırlanacak bağımsız değerleme raporunda belirlenecek değer ile tutarlı olması koşuluyla, (i) olağan net nakit ve işletme sermayesi düzeltmelerine tabi olarak kapanışta nakden ödenmek üzere 400mn EUR ve (ii) kapanışı takip eden ilk 8 mali yılın her birinde Stellantis Otomotiv faaliyetlerinden elde edilen ve değerlemeye esas beklentileri yansıtan sözleşmedeki referans tutarları aşan nakit akışlarının %77,5'i oranında şarta bağlı performans ödemesi olarak belirlenmiştir. Alımın Tofaş'ın mevcut kaynakları ile finanse edilmesi öngörülmektedir.
Pay devir işleminin tamamlanması, ilgili rekabet otoriteleri ve diğer düzenleyici kurumlardan gereken izinlerin alınması dahil belirli kapanış şartlarına tabidir. Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, imza tarihinden itibaren 8 ay içerisinde kapanış koşullarının yerine getirilmemesi durumunda Pay Devir Sözleşmesi kendiliğinden sona erecektir.
Stellantis Otomotiv'in devralınması işleminin kapanış şartlarına tabi olarak, Tofaş'a, halihazırda Türkiye'de Stellantis Otomotiv tarafından yürütülen, Türkiye ile sınırlı olarak Stellantis markalı (Peugeot, Citroen, Opel ve DS Automobiles) araçların ve yedek parçalarının ithalat ve satış hakkı verilecektir.
Tipo/Egea modelinin Tofaş tarafından Türkiye'de satışı ve ihracatı için üretiminin 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılmasına; ayrıca 2025 yılı başından itibaren 5 marka için öngörülen yeni "K0" modelin hafif ticari araç ve "Combi" versiyonlarının Türkiye'de münhasır üretim ve satış hakkının Tofaş'a verilmesine ve gerekli yatırımlara başlanmasına; 2023 yılı Temmuz ayı içerisinde gerçekleşmesi öngörülen yeni model hazırlıklarının başlangıcına kadar Türkiye'de satılmak üzere Doblo modelinin üretimine devam edilmesine ve bu doğrultuda Tipo ve Doblo modellerinin üretimine ilişkin mevcut anlaşmalarda gerekli tadillerin yapılmasına; Fiorino modelinin üretiminin 31 Aralık 2024 itibariyle sonlandırılmasına ve Stellantis Grubu ile ortak iş alanlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunulmasına karar verilmiştir.
Tofaş tarafından üretilecek tüm araçlar için Tofaş ile Stellantis Grubu arasındaki ticari esasların ana unsurları üzerinde mutabık kalınmış olup, konuya ilişkin detaylı sözleşme çalışmalarına başlanmıştır.
Mevcut Ortaklık Sözleşmesinin ve mevcut üretim sözleşme tadillerinin 3 ay içinde, ithalat ve dağıtım sözleşmelerinin ise kapanış tarihine kadar, "K0" modeline ilişkin sözleşmenin ise 5 ay içinde imzalanması hedeflenmektedir.
Sektör haberleri
Bankacılık: Bankacılık sektörünün ocak ayı net dönem karı bir önceki aya göre %7,6 oranında azalarak 39,3 milyar TL'ye gerilemiş ancak yüksek seviyede kalmaya devam etmiştir. Enflasyona endeksli tahvil getirilerinde yüksek baz etkisiyle yaşanan gerileme ve ticari kardaki düşüş karın azalmasında etkili olmuştur. Yıllık bazda ise ocak ayında %96 oranında kar artışı yaşanmıştır. Net karın 8,1 milyar TL'si kamu, 31,2TL'si özel sektör tarafından gerçekleşmiştir. Aylık bazda, yeni yılla birlikte TÜFE endekslilerin hesaplamasında kullanılan enflasyon tahminlerinin düşmesiyle TÜFE endeksli menkul kıymetlerden alınan faizin azalması sonrasında net faiz gelirleri çeyreksel bazda %51 oranında düşerek 52,2 milyar TL olmuştur. Artan mevduat maliyetleri ile birlikte kredi - mevduat makasının daralması da bu düşüşte etkili olmuştur. Alınan kar paylarındaki (iştirak gelirleri) keskin düşüş de karın gerilemesinde etkili olurken, net ücret ve komisyon gelirlerinde sadece %4,1'lik artış olmuş ve bu kalemden 16,2 milyar TL gelir yazılmıştır. Öte yandan, karşılıkların (yılsonu sebebiyle aralık ayında yüksek baz ve serbest karşılıklar) %56,9 azalarak 26,8 milyar TL'ye, operasyonel giderlerin hafif de olsa azalarak 32 milyar TL'ye düşmesi karı desteklemiştir. Bununla birlikte ticari kar %49,7 oranında artarak 10,6 milyar TL'ye çıkmıştır. Ocak ayında TL krediler aylık bazda %4,5 oranında büyürken; tüketici kredileri %4,1 artmıştır. Kredi kartlarında %8,9'luk artış gözlenirken, kobi kredilerindeki büyüme %3,5 olarak gerçekleşmiştir. Fonlama tarafında bakıldığında, TL mevduatlarda hızda azalma olsa da büyüme devam etmiş ve ocak ayında %3,5 büyüme gözlenmiştir. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat ise %83,6 ile 40 baz puan artış göstermiştir. TÜFE endekslilerin etkisi ve kredi - mevduat makasındaki daralma ile net faiz marjı 219 baz puan düşerek %4,27 olmuştur. Azalan dönem karıyla birlikte sektörün ortalama özsermaye karlılığı ve aktif karlılığı da gerilemiştir. Söz konusu karlılık oranları %33,4 ve %3,2 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı %1,99 ile 9 baz puan iyileşirken, sermaye yeterlilik oranı ocak ayında 247 baz puan azalarak %16,99 olmuştur.
Diğer şirket haberleri
Ege Seramik (EGSER): Şirket 4Ç2022'de 39,4mn TL net dönem kârı açıklamıştır. 2021'in aynı dönemindeki net dönem karı 130,5mn TL idi. Satış gelirleri 2022 yılı 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %36,6 artarak 524,3mn TL'ye ulaşırken, brüt kar %60,5 azalmış ve 61,5mn TL olmuştur. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %74,2 artarak 75,7mn TL'ye yükselmiştir. 29,9mn TL'lik diğer faaliyetlerden net gider ile birlikte faaliyet zararı da 44,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde Şirket'in FAVÖK'ü ise -2,8mn TL olmuştur. Finansman tarafında 13,6mn TL net gider kaydedilmiştir. 101,7mn TL net vergi geliri sonrası Şirketin net dönem kârı 39,4mn TL olmuştur.
4. çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2022 yılı net dönem karı 379,4mn TL'yi göstermiştir. 2021 yılındaki net dönem karı 262,7mn TL idi.
Gözde Girişim Sermayesi (GOZDE): Şirket'in 4Ç2022'deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,2 oranında artarak 6.425,7mn TL'ye yükselmiştir. Şirketin operasyonel giderleri bu dönemde 31,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket, özellikle Şok Marketler, Penta Teknoloji, Makina Takım Endüstrisi, Gözde Tech Ventures ve diğer ortaklıklarının gerçeğe uygun değer hesaplaması kaynaklı 6.547,4mn TL diğer faaliyet geliri yazmıştır. Finansman giderleri ise 90,1mn TL'yi göstermiştir.
4. çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in 2022 yılı net dönem karı 7.470,6mn TL olmuştur. 2021'de ise Şirket, 7.454,1mn TL'ye net dönem karı kaydetmişti.
Kiler GYO (KLGYO): Kiler GYO 4Ç2022'de 2.384mn TL net dönem karı açıklamıştır. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 291,1mn TL kar açıklamıştı. Yatırım amaçlı gayrimenkul değerlemesinden 1.658mn TL gelir yazılması (4Ç2021: 284,8mn TL) karın yüksek gelmesinde etkili olmuştur. Diğer yandan, brüt kar 4Ç2022'de 38,5mn TL ile yıllık %186 oranında düşerken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 363,4mn TL gelir kaydedilmiştir.
Son çeyrek karı sonrasında Kiler GYO'nun 2022 karı 3.314mn TL olmuştur. 2021 yılında 547,4mn TL kar yazılmıştı.
Dagi Giyim (DAGI): Şirket, Tokat Novada, İzmit Dolphin ve ArenaPark AVM adresinde bulunan mağazalarını kapatmıştır. Kapanan bu mağazalar ile birlikte bayiler ve e-ticaret hariç olmak üzere, güncel mağaza sayısı 91 olmuştur.
İş Girişim Sermayesi (ISGSY): 17.10.2022 ve 20.10.2022 tarihli özel durum açıklamalarımız çerçevesinde Şirket, Tatil Budur'un sermaye artırımına 3,7mn TL ile katılım sağlamıştı. Bu kapsamda 01.03.2023 tarihli Şirket Yönetim Kurulu Kararı ile Şirket tarafından katılım tutarının %51'ine karşılık gelen 1.881.504 adet payın daha Nakdi ve Gayrinakdi Genel Kredi Sözleşmesi kapsamında Banka lehine rehin edilmesine karar verilmiştir. Böylece Banka lehine rehin verilen toplam pay sayısı 2.044.704 olmuştur.
Kaplamin Ambalaj (KAPLM): 01.03.2023 tarihli Yatırım teşvik belgesi, şirket merkez tesisinde oluklu mukavva kutu üretimi kapsamında alınacak baskı makinesi ve kutu katlama ve yapıştırma makinesi yatırımı için düzenlenmiştir. Kapasitede artış olmayacağı için Şirketin yatırımı modernizasyon tamamlama şeklinde planlanmıştır. Yerli ve İthal piyasadan alınması planlanan makine ve ekipmanlar ile toplamda 23mn TL yatırım harcaması öngörülmüştür. Yatırım teşvik belgesi Kdv ve Gümrük vergisi muafiyeti ile Vergi indirimi ve Sigorta desteği sağlayacaktır.
Park Elektrik Üretim (PRKME): Şirketin işletme ruhsatı sahibi bulunduğu Gaziantep İli, Islahiye İlçesi'nde bulunan, 78173 sicil numaralı boksit sahasındaki üretim faaliyetlerine deprem afeti sonrasında ara verildiği kamuya açıklanmıştı. Maden sahasındaki çalışma bölgeleri ile Islahiye arasındaki ulaşımın yeniden sağlanabilmesine yönelik onarım çalışmalarının tamamlanması akabinde, enerji nakil hatlarındaki tespit edilen hasarlar, yürütülecek madencilik faaliyetlerine engel teşkil etmeyecek şekilde büyük ölçüde CTC Enerji Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından giderilmiştir. Bu çerçevede, sahadaki üretim faaliyetlerine öngörülenden erken olacak şekilde bugün itibariyle tekrar başlanmıştır.
SDT Uzay ve Savunma (SDTTR): Şirket, savunma sistemleri için yurt içi bir müşteri ile daha önce imzaladığı sözleşmede 01 Mart 2023 tarihinde yapılan değişiklikle, ilave 837,5bin EUR + 7,8mn TL tutarında yeni sipariş almıştır.
Yayla Gıda (YYLGD): Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarafından açılan Buğday ihalesine 28.02.2023 tarihinde verilmiş olan teklif kapsamında Şirket uhdesinde kalan 31,3mn USD tutarında buğday Mayıs 2023 sonuna kadar teslim edilecektir.
Faiz piyasaları
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,76'dan %8,61 seviyesine geriledi. TCMB dün 48 milyar TL'lik (%8,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 153 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Buna göre, kısa ve orta vadeli tarafta 125 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta 40 baz puana varan yükselişler görüldü.
Günlük özet piyasa verileri
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı