Bankacılık krizi korkuları piyasada azalıyor ve yerini enflasyona bırakıyor. Powell’ın iki bankanın batmaları sonrasında küçük bankalardan sektörün devlerine doğru bir mevduat hareketi olduğunu ancak bunun durma noktasına doğru yavaşladığını ifade etmesi de değişen algının kısa bir özeti. Bunun daha ne kadar süre devam edeceği bilmemekle beraber haber akışının piyasadaki seyri ve algıyı tamamen değiştirdiği bir dönemden geçtiğimizi unutmamak daha doğru olur.
Avrupa tarafında sular tam durulacakken Credit Suisse’in, ABD’li zenginlerin vergi kaçırmak için kullandıkları denizaşırı hesapları bildirmeyerek ABD makamlarıyla yapılan bir anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.Bu Haber belki Credit Suisse’in geçmişine bakıldığına şaşırılmayacak bir durum olmasa da dün Fransa’da 5 bankaya vergi kaçakçılığı nedeniyle yapılan baskınla birlikte bankacılık sektörüne güvensizlik duyulabilir. Bu güvensizlik bu sefer finansal değil “ahlaki ve etik” güvensizlik olacaktır.
Diğer taraftan ECB cephesinde enflasyonla mücadele son hızla devam ediyor. ECB yetkilisi Schnabel “ Bankacılık sektöründeki kargaşanın dezenflasyonist etkisi olabilir, ancak çekirdek enflasyon inatçı” söylemiyle bir kez daha bu durumun önemini hatırlattı. Geçen hafta konuştuğumuz ve ikilemde kaldığımız bütün konuları unuttuk “enflasyon” hariç.
Bugünlerde ise birkaç haftalık yoğun oynaklık ve önemli kayıplardan sonra, finansallar piyasalarda nispeten de olsa kanamanın durulduğunu söyleyebiliriz. ABD borsaları Nasdaq endeksi öncülüğünde günü pozitif tamamlandı. Çin ve Brezilya’nın, ABD dolarını aracı olarak bırakarak kendi para birimlerinde ticaret yapmak için anlaşmaya varmalarına rağmen dolar endeksi yatay seyrediyor. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %3,57 2 yıllıklar ise %4.10 düzeyinde stabil kaldı. Küresel piyasalarda artan risk iştahının etkisiyle ons altın %0,20 değer kaybederek 1.960 USD’ye geriledi.
Asya tarafında bankacılık krizi korkularının azaldığı ve yatırımcıların Çinli e-ticaret holdingi Alibaba’nın geniş kapsamlı yeniden yapılandırma planlarının olması , risk iştahını artırdı ve hisse senetleri için kısmen olumlu bir hava yarattı MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0,3 artarak üst üste üçüncü günde değer kazandı. Japonya’nın Nikkei’si (. N225) Salı günü %1,3 yükseldikten sonra %0,6 değer kaybetti. Fakat Mart 2021’den bu yana en iyi çeyrek olan bu dönemde %6,1 arttış gösterdi Avustralya hisse senetleri (. AXJO) %1 yükseldi
Petrol tarafında, ABD ham petrol stoklarının rafine bakımı sonrasında üretimi artırması nedeniyle düşüş yaşanmıştı. Yine Rusya’nın arzında beklenenden daha küçük bir kesinti ve güçlü duran dolar ile petrol fiyatları dengelenmeye çalışıyor .Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 78,28 dolarda sabit kaldı. West Texas Intermediate ABD ham petrolü %0,1 düşüşle varil başına 72,91 dolara geriledi.
Önemli verileri takip edeceğimiz bu günde sıkılığını koruyan iş gücü piyasası nedeniyle haftalık işsizlik maaşı başvuruları bir hayli önemli olacak. Ardından 2022 yılı son çeyreğine ait büyüme verilerinin 3. revizyonu açıklanacak. Önceki rakama baktığımızda güncelleme yapılması beklenmezken büyümenin yıllık bazda %2,7 seviyesinde kalacağı tahmin ediliyor. Açıklanacak bir diğer veri ise PCE rakamı olacak. Daha önce %4.3 olarak olarak açıklanan PCE verisinde yaşanabilecek bir değişim piyasada tekrar oynaklığı artırabilir.
Yurt içinde ekonomik güven endeksi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) özeti öne çıkıyor.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Bankacılık sektörünün 2022 yılının Ocak-Şubat aylarında 39 milyar lira olan net kârı bu yılın ilk iki ayında 65,6 milyar liraya yükseldi. Veri aylık bazda sektörün 11 ayın en düşük seviyesine işaret etti.
ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumunun (FDIC), son banka iflasları nedeniyle karşı karşıya kaldığı yaklaşık 23 milyar dolarlık maliyeti büyük bankaların ödemesini istediği bildirildi.
Merkezi İsviçre’de bulunan Credit Suisse bankasının, ABD’li zenginlerin vergi kaçırmak için kullandıkları denizaşırı hesapları bildirmeyerek ABD makamlarıyla yapılan bir anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
İngiltere Merkez Bankası (BoE), finansal piyasalardaki bir sonraki patlamanın kurumsal krediler tarafından tetiklenebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, küresel bankacılık sektöründe yaşanan kargaşanın kredi şartlarını sıkılaştırması ve dezenflasyonist bir etki göstermesi olasılığının göz ardı edilemeyeceğini söyledi.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, küresel bankacılık sektöründe yaşanan kargaşanın kredi şartlarını sıkılaştırması ve dezenflasyonist bir etki göstermesi olasılığının göz ardı edilemeyeceğini söyledi.
Çin Başbakanı Li Qiang, Ülke’nin ekonomik performansının Mart ayında önceki 2 ay ile karşılaştırıldığında daha iyi olduğunu söyledi.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’nin Çin’in uluslararası kuruluşlarda ve kalkınmakta olan ülkelerde kredilerde etkisini artırmasına karşı koymak için yoğun şekilde çalıştığını söyledi.
IMF Başkanı Kritalina Georgieva, göreceli olarak daha güçlü pozisyondaki ülkelerin kırılgan ülkelere, özellikle ağır borç yükü altındaki ülkelere yardım etmeleri gerektiğini söyledi.
Borsanın tamamen madencilik yapan ilk şirketi olmaya hazırlanan CVK Madencilik, sermaye artırım yöntemiyle yüzde 20’sini halka arz edecek.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı
BELEDİYE
24 Kasım 2024BELEDİYE
24 Kasım 2024EKONOMİ
24 Kasım 2024UNCATEGORİZED
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024SPOR
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024