DEVA Partili Dalgın:
Elon Musk’ın elektrikli otomobil üretim şirketi Tesla’nın 4 Nisan’da Türkiye pazarına gireceğini duyurmasıyla ilgili konuşan Dalgın, “Buyursunlar. Ama amaç Tesla’nın Türkiye’de Giga fabrikasına kurmasını sağlamak. Vatanseverlik, büyük teknoloji şirketlerine Türkiye’de fabrikalar kurdurmaktır. Türkiye’den Teslalar çıkmasını sağlamaktır” dedi.
"Dünyanın güncel meselelerinin üzerinde sörf yapmamız lazım"
Dalgın, dünyanın şu anda pek çok meselenin çözümünü bilemediğini ileri sürerek, “Mesela kripto para düzenlemesinin, sosyal medyada düzenlemesinin nasıl olacağını bilmiyor. Tedarik zincirinin Çin’den başka ülkelere doğru kaymasının etkisini bilmiyor. Yeşil dönüşümün etkisini bilmiyor. Bütün bunlar dünyanın güncel meseleleri. Biz dünyadan koptuğumuz için bu tartışmaları pek fazla takip etmiyoruz. Ama bizim bu dalga üzerinde sörf yapıyor olmamız lazım.” ifadelerini kullandı.
“Önemli olan Türkiye’yi endekslerde yukarı taşımak”
Endeks Milliyetçiliği diye bir yazı yazdığını söyleyen Dalgın, “Biz depremden 48 saat sonra yeterince müdahale edemiyorsak, bizim yapı stokumuz depremde yıkılıyorsa demek ki bizim vatanseverliğimizi bir eksiklik var. Dünyada çeşitli endeksler var: Demokrasi endeksi, kişi başı milli gelir endeksi, basın özgürlüğü gibi… Önemli olan Türkiye’yi bu endekslerde yukarı taşımak. Yani bütün ülkelerin kantara çıktığı yapılarda ne kadar iyiyseniz o kadar iyi.” diye konuştu.
“İki uç arasında gidip gelme psikolojisinden çıkmalıyız”
Dalgın, “İki tane uç arasında gidip geliyoruz.” diyerek şunları kaydetti:
‘Bizden adam olmaz’ ile ‘Bütün dünya bizi kıskanıyor’. İkisi de yanlış. Bizden tabii ki bir şey olur! Bütün dünya bizi niye kıskansın? Biz dünya nüfusunun ve ekonomisinin yüzde 1’iyiz. Bu iki uç arasında gidip gelme psikolojisinden çıkmamız lazım. Biz ‘Dünyayla hem yarışalım hem bütünleşik olalım’ dersek bunu arkamızda bırakmak kolaylaşır.”
“Yanımızda dünyanın en büyük ekonomisi var, değerlendirmiyoruz”
İhracatı en fazla 5 sene içinde 500 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini dile getiren Dalgın, hedeflerine nasıl ulaşacaklarını şöyle anlattı:
“Bunun yolu birkaç tane. Biri, Avrupa Birliği ile gümrük birliğini güncellemek. Yanımızda dünyanın en büyük ekonomisi var ve biz onu yeterince değerlendirmiyoruz. İkincisi, hizmet sektörü ihracatı Türk dizileri, saç ektirme, medikal turizm ile gündeme geliyor, daha fazla işlemek lazım. Üçüncüsü dünyada tedarik zinciri yenden şekilleniyor. Orada birkaç trend var: Bir tanesi dost ülkelere ürettirme, bir tanesi yakında ürettirme, bir tanesi de kendi içinde üretme. Bunları değerlendirmemiz lazım.”
“İhracatımızın kilosunu 2 dolara yükseltebiliriz”
Dalgın, “İhracatımızın kilosu 1 ila 1,2 dolar arasında gidip geliyor. Bütün ihracatımızı tek bir mal olarak düşünürsek bunun kilosu 1,2 dolar. Bütün ihracat aşağı yukarı bir kilo domates parası. Almanya’da, Japonya’da bu rakam 4 dolar. Çin’de bile bizden daha yukarıda. İhracatımızın kilogram değerini 2 dolara yürütebilirsek, geri kalan tedbirlerle birlikte hızlı bir şekilde 500 milyara doğru götürürüz.” ifadelerini kullandı.
Genç işsizliği: “En önemli şey kabiliyet kazandırmak”
Dalgın, iş arayan gençlerin nasıl iş bulacaklarına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:
“Mevcut mezunlarımız için meslek edindirme kurslarını yapmak hızlı bir şekilde onları staja koymak. Belli desteklerle ilk işlerine hızlı bir şekilde girmelerini sağlamak. Kabiliyeti kazandırıyorsunuz, gerekirse ona yol parasını ödüyorsunuz. Oranın müfredatında da eğitiminde de işverenler söz sahibi olacaklar. O işin tatlandırıcısı da olacak; belli sigorta, prim ya da vergi muafiyetleri. Ama sadece muafiyetler üzerine bir şey inşa etmek çok büyük bir hata olur. Önemli olan oradan mezun olan arkadaşlarımızın iş bulabilir kabiliyette aranan elemanlar olmalarıdır.”
Hibya Haber Ajansı