Cuma günü piyasalarda neler oldu? Cuma günü Asya’da Japonya ve Çin tarafından açıklanan makro veriler takip edildi. Japonya’da Tokyo TÜFE verisi yıllık bazda %3,3 seviyesinde açıklandı. Çin cephesinde ise imalat PMI verisinde beklenti 51.6 iken 51.9 oldu. Açıklanan makro veriler sonrasında Asya piyasalarında alıcılı bir seyir takip edildi. ABD’de Cuma günü açıklanan Şubat ayı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi beklentilerin altında %0,3 olarak gerçekleşti. ABD'de enflasyona ilişkin son göstergeler gevşeme sinyalleri verirken, veri sonrası Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, ABD'de enflasyonun istihdam piyasasında çok fazla hasar yaratmadan düşürülebileceğini belirtti. New York Fed Başkanı John Williams ise ekonomik görünüme ilişkin yaptığı açıklamalarda, ekonomik görünümün belirsiz olduğunu ve para politikasını verilerin yönlendireceğini ifade etti.
Enflasyonun bu yıl %3,25'e düşmesini bekleyen Williams ayrıca mevcut bankacılık sorunlarının 2008 olaylarının bir yankısı olmadığını da ekledi. Euro Bölgesi’nde Şubat ayındaki %8,5 seviyesinden %6,9 seviyesine gerileyen Mart ayı enflasyonundaki keskin düşüş dikkat çekti. Enerji ve gıdayı hariç tutan çekirdek enflasyon ise %5,6′dan %5,7′ye yükseldi. ABD hisse senedi endeksleri, enerji ve gıda maliyetlerini içermeyen çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi verisinin ardından yükseldi. Yükselişlere %1,74 artışla Nasdaq endeksi öncülük ederken, S&P 500 endeksi %1,44 artışla 4.109,31 seviyesine yükseldi. Dow Jones endeksi de %1,26 artışla 33.274,15 seviyesinden kapandı. İngiltere’de FTSE100 endeksi %0,15 değer kazanarak 7.631,74, Almanya’da Dax endeksi %0,69 artışla 15.628,84 ve Fransa’da CAC40 endeksi ise %0,81 artışla 7.322,39 seviyelerine yükseldi. ABD tahvil piyasasında haftanın son işlem gününde ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,49, 2 yıllık tahvil faizler ise %4,06 seviyesinden kapattı.
Piyasalardaki volatiliteyi ölçen VIX endeksi ise haftanın son işlem gününde 19,02’den 18,70 seviyesine geriledi. Bugün ne bekliyoruz? Ching Ming Festivali nedeniyle piyasaların bugün ve devam eden iki işlem gününde kapalı olacağı Çin’de Caixin imalat PMI verisi beklentilerin altında 50,0 olarak gerçekleşti. Japonya’da 1. çeyrek Tankan büyük imalatçılar endeksi 1 olarak gerçekleşti. Asya piyasalarında Çin ve Japonya tarafında açıklanan imalat verileri ve OPEC+ ülkelerinin Mayıs ayından itibaren günlük 1 milyon varili aşan petrol üretimi kesintisine gitme kararının ardından genel olarak karışık bir seyir takip ediyoruz. Hang Seng endeksi %0,35 ve Kospi 50 %0,42 negatif seyir izlenirken; Nifty 50 endeksinde ise %0,09 pozitif seyir takip ediliyor. ABD vadeliler cephesinde ise satışların ağırlıkta olduğu bir seyir takip ediyoruz. Bugün ABD’den ISM imalat PMI verisi öne çıkarken, Almanya ve İngiltere’den de PMI verileri yakından takip edilecek. Gelecek gündemde neler var? Yarın Almanya’dan dış ticaret verileri öne çıkıyor. Haftanın devamında ABD’den tarım dışı istihdam, işsizlik oranları ve ISM imalat dışı PMI verileri ile İngiltere’den hizmet ve bileşik PMI, Çin’den Mart ayı Caixin hizmet PMI verileri takip edilecek. Kutsal Cuma Günü nedeniyle haftanın son işlem gününde ise başta ABD ve Avrupa olmak üzere bir çok ülkede piyasalar kapalı olacak.
Cuma günü piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi geçen Cuma günü 19,84 puan düşüşle 4.876,23 puandan başlangıç yaparken, gün içerisinde görülen satıcılı seyrin ardından görünüm negatife döndü ve %1,70 azalışla 4.812,93 seviyesinden kapattı. Haftanın son işlem gününde 48,5 milyar TL’lik düşük işlem hacim dikkat çekerken, bankacılık endeksi %1,17, sanayi endeksi ise %1,80’lik negatif performans sergiledi. Bugün ne bekliyoruz? Küresel piyasalarda karışık seyir ve içeride de Cuma gecesi gelen ülke not indirimi kararı karşısında içeride zayıflama eğilimi devam edebilir. Bugün ayrıca Mart ayı enflasyon verileri takip edilecek. Hatırlarsak Şubat ayında TÜFE aylık bazda %3,15 yıllık bazda %55,18 seviyesinde açıklanmıştı. Gelecek gündemde neler var? Haftanın devamında TCMB’den Aylık Fiyat Gelişmeleri ile ilgili değerlendirme, reel efektif döviz kuru ve Mart ayı Hazine nakit dengesi verileri takip edilecek.
ABD’de beklentilerin altında açıklanan çekirdek PCE deflatörü verisinin ardından Fed’in faiz artırımlarına son verebileceğine ilişkin güçlenen beklentiler, küresel tahvil faizlerinde geri çekilmeye neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3 bp düşüşle %3,52, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 5 bp düşüşle %2,32 seviyesinden işlem gördü. Küresel risk iştahındaki toparlanmayla uyumlu olarak Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 2 bp düşüşle 524 bp seviyesine gerilerken Eylül 2033 vadeli Eurobond faizi %8,60 seviyesinde yatay seyretti. Yurt içi tarafta BIST Kesin Alım Satım Pazarında işlem hacmi 6,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken 2 yıllık tahvil faizi 6 bp azalışla %13,45, 10 yıllık tahvil faizi ise değişmeyerek %10,49 seviyesinden günü tamamladı.
TL likidite tarafında TCMB 10 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 1 milyar TL olarak yenilerken APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 236 milyar TL seviyesine yükseldi. Ayrıca TCMB gecelik repo piyasasında 10,5 milyar TL ve aynı gün valörlü swap işlemlerinden 13,7 milyar TL ilave fonlama sağladı. TCMB swap işlemleriyle piyasayı fonlamaya devam ederken, Cuma günü itibarıyla yaşayan swap işlemleri toplamı önceki haftaya göre yaklaşık 20,2 milyar TL artarak 714,6 milyar TL seviyesine yükseldi ve ABD doları bazında da 37,7 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece Swap ve haftalık repo dahil toplam fonlama tutarı önceki haftaya göre 72,2 milyar TL artarak 950,6 milyar TL seviyesinde oluştu. TCMB para politikası hedefleri çerçevesinde piyasa fonlama komposizyonunda swap ağırlığının önümüzdeki günlerde azalmaya devam etmesi beklenebilir.
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, TCMB taraflı kur korumalı mevduatlarda (KKM) tarih kapsamı genişletilerek, Türk lirasına geçişte sağlanacak destek için, söz konusu döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının 31 Aralık'a kadar açılmış olması şartı, 31 Mart 2023'e uzatıldı. Yeni düzenlemeyle ilgili hesaplarının vadesini belirleyen madde de değiştirildi. Daha önce ilgili tebliğde yer alan 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli ifadesi, yeni maddede vadelerin Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslara göre belirleneceği şeklinde değiştirildi. Ayrıca Resmi Gazete'de yayımlanan ayrı düzenlemeyle altın hesaplarında da vade sınırlaması kaldırıldı. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre Mart ayında İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi bir önceki aya göre %2,95 arttı. Endekste bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı ise %73,02 oldu. Martta perakende fiyatlarda önceki aya göre, diğer harcamalar grubunda %8,89, giyim harcamalarında % 5,32, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında %4,70, gıda harcamalarında %3,97, konut harcamalarında % 2,46, ev eşyası harcamalarında %0,36, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında %0,17 artarken, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında % 4,23 azaldı.
Rekabet Kurumu zincir marketler için "mesafe" uyarısında bulundu. Kurum ayrıca indirimli olacağı duyurulan ürünün mağazada olması gerektiğini belirtti, özel ambalajlı ürün uygulamalarına dikkat çekti. Kurum tarafından hazırlanan "Türkiye Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Nihai Raporu"nda, sektörde alıcı gücünün kötüye kullanılmasının engellenmesi amacıyla bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi. S&P Global deprem sonrası toparlanma maliyetleri, kontrol edilemeyen enflasyon gibi risklere dikkat çekerek Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken not görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e düşürdü. S&P ayrıca Türkiye ekonomisinin bu yıl %2,1 ve gelecek yıl %2,8 büyümesinin beklendiğini ifade etti. Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinin (TÇÜD) açıkladığı Şubat ayına ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerine göre, Türkiye'nin ham çelik üretimi, Kahramanmaraşlı merkezli depremlerin etkisiyle Şubat'ta geçen yılın aynı ayına göre %28,9 azalışla 2,1 milyon tona geriledi. Şubat'ta çelik ürünleri ihracatı, miktar yönünden yıllık bazda %47,3 azalışla 675 bin tona, değer yönünden %50,5 gerileyerek 582 milyon dolara düştü.
OPEC+ Mayıs ayından itibaren günlük 1 milyon varili aşan petrol üretimi kesintisine gitme kararı aldı. Temmuz ayında Rusya'nın mevcut kesintisini genişletmesiyle petrol piyasasında 1,6 milyon varillik kesinti söz konusu olacak. Söz konusu kararın petrol piyasasında istikrarı sağlamak adına alınmış ihtiyati bir karar olduğu belirtildi. FED'in verilerine göre 15 Mart haftası itibariyle ABD'nin en büyük 25 bankasına 120 milyar dolarlık mevduat gelirken, aynı dönemde küçük bankalardan 109 milyar mevduat çıkışı oldu. Moody's'in derlediği verilere göre küçük bankalarda mevduat geçen yılın aynı dönemine göre %1,5 geriledi. Böylelikle 1986'dan bu yana ilk kez gerileme kaydedildi.
Avrupa Birliği Komisyonu'nun üye ülkelere Rus petrolüne uygulanan 60 dolarlık tavan fiyatın şu aşamada değişmeyeceğini aktardığı belirtildi. Komisyon Aralık ayında, üye ülkelere, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanması teklifinde bulunmuştu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Almanya'nın kredi notunu teyit ederken, bu yıl için büyüme beklentisini ise yükseltti. Fitch'ten yapılan açıklamaya göre, ülkenin uzun dönem yabancı ve yerel para cinsinden kredi notu "AAA" olarak ve görünümü "durağan" olarak teyit edildi. Fitch, kredi notunun, Almanya'nın çeşitlendirilmiş, yüksek katma değerli ekonomisini, güçlü kurumlarını ve sağlam kamu maliyesi sicilini yansıttığını bildirdi.
Alarko Holding (ALARK, Pozitif): Şirket geçtiğimiz Cuma günü kamuyu aydınlatma platformunda, şirketin bağlı ortaklığı olan, Alsera Jeotermal Tarım Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından Afyonkarahisar ili, Sandıklı ilçesininin değişik mevkilerinde bulunan yaklaşık 35.000 m² büyüklüğünde sera, yaklaşık 93.000 m² büyüklüğünde tarla niteliğindeki taşınmaz, 09.04.2043 tarihine kadar 4.700 hektarlık alanda geçerli olan jeotermal kaynak işletme ruhsatı ile söz konusu varlıklara ilişkin demirbaş, araç, taşınır ve malzemelerin KDV dahil 75.540.000 TL bedel karşılığında satın alınmasına karar verildiğini açıkladı.
Ünlü Yatırım Holding (UNLU, Pozitif): Şirket genel kurulu hisse başına brüt 0,2857142 TL, net 0,2571427 TL nakit kar payı dağıtımının 02.05.2023 tarihinde dağıtılmasını onayladı. Açıklanan kar payı ödemesi hissenin son kapanış fiyatına göre %3,14 temettü verimliliğine işaret ediyor.
Polisan Holding (POLHO, Pozitif): Şirket genel kurulu hisse başına brüt 0,3955174 TL, net 0,3559656 TL nakit kar payı dağıtımının 05.04.2023 tarihinde dağıtılmasını onayladı. Açıklanan kar payı ödemesi hissenin son kapanış fiyatına göre %3,57 temettü verimliliğine işaret ediyor.
MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK, Nötr): Şirket 31.03.2023 tarihinde pay başına 70,15 TL – 73,30 TL (ağırlıklı ortalama 72,03 TL) fiyat aralığından toplam 28.181 TL nominal değerli pay geri alımı gerçekleştirdi. Böylece geri alınan toplam payların şirket sermayesine oranı % 4,8485'e ulaştı.
Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı
BELEDİYE
24 Kasım 2024BELEDİYE
24 Kasım 2024EKONOMİ
24 Kasım 2024UNCATEGORİZED
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024SPOR
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024