DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 23399161,72%
Diyarbakır
16°

AÇIK

05:48

İMSAK'A KALAN SÜRE

Xi ve Macron Guangzhou’da bir araya geldi

Xi ve Macron Guangzhou’da bir araya geldi

ABONE OL
Nisan 9, 2023 18:40
Xi ve Macron Guangzhou’da bir araya geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Guangdong eyaletinin merkezi Guangzhou’daki Songyuan Köşkü’nde gayriresmi bir görüşme gerçekleştirdi.

Xi, mevkidaşıyla tekrar bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

Bugünkü Çin’i anlamak için Çin tarihinin anlaşılması gerektiğine işaret eden Xi Jinping, Guangzhou’nun Çin’in demokratik devrimi ile reform ve dışa açılma politikası açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.

Bin yıl önce Deniz İpek Yolu’nun başlangıç noktalarından biri olan Guangzhou’da bir asır önce de Çin’in kalkınması yolundaki ilk adımın atıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Xi, 40 yıl önce özel ekonomik bölge inşasının da kentte başlatıldığını dile getirdi.

Xi, günümüzde Guangdong-Hong Kong-Makao Büyük Körfez Bölgesi inşasının sürdürüldüğü Guangzhou’nun nitelikli kalkınma için öncü bir rol oynadığını kaydetti.

Macron’a Çin tarzı modernleşmenin özelliklerini anlatan Xi Jinping, kapsamlı şekilde hızlandırılan Çin tarzı modernleşmenin, reform, dışa açılma ve inovasyon çalışmalarının ilerlemesiyle oluşan, modernleşmenin genel kurallarına uygun ve özgün nitelikler taşıyan Çin’e özgü sosyalist modernleşme teorisi ve uygulaması olduğunu vurguladı.

Xi, Fransa’nın Çin İthalat ve İhracat Fuarı, Uluslararası İthalat Fuarı ve Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı’na katılarak Çin piyasasını keşfetmesini beklediklerini dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Çin’in Fransa ve Avrupa’nın bağımsızlığına, dayanışmasına ve birliğine verdiği desteği takdirle karşıladıklarını söyledi.

Egemenlik ve toprak bütünlüğü gibi temel çıkarlara ilişkin hususlarda karşılıklı saygı gösterilmesi konusunda Çin ile mutabık olduklarına işaret eden Macron, iki ülke arasında teknoloji, sanayi ve yapay zeka teknolojisi alanlarındaki iş birliğini artırmayı, piyasaları karşılıklı olarak açmayı arzuladıklarını kaydetti.

Xi ile Macron, ayrıca birlikte akşam yemeği yedi.

İki lider, Ukrayna krizi dahil olmak üzere farklı konularda fikir alışverişinde bulundu.

Karmaşık unsurlardan kaynaklanan Ukrayna krizinin sürmesinin tüm taraflara zarar vereceğine dikkat çeken Xi Jinping, ateşkesin en kısa süre içinde gerçekleştirilmesinin, sadece ilgili tarafların değil tüm dünyanın çıkarına uyduğunu, siyasi yollara başvurmanın tek doğru çözüm olduğunu söyledi.

Ukrayna konusunda Çin’in kendi çıkarlarını düşünerek hareket etmediğini ve daima adil bir tutum sürdürdüğünü dile getiren Xi, ilgili tarafların sorumluluk üstlenerek krizin siyasi yolla çözülmesi için gerekli ortamı yaratmaları gerektiğinin altını çizdi.

Emmanuel Macron, Fransa’nın Ukrayna krizinin siyasi yolla çözülmesi için tarafların makul taleplerinin göz önünde bulundurulması gerektiğine katıldığını belirtti.

Çin’in uluslararası etkisine büyük önem verdiklerini dile getiren Macron, Beijing ile temas ve iş birliğini sıkılaştırarak krizin en kısa süre içinde siyasi yollardan çözülmesi için ortak çaba göstermeye hazır olduklarını vurguladı.

Xi Jinping, Emmanuel Macron ile sıkı teması sürdürerek Çin ile Fransa arasındaki kapsamlı ve stratejik ortaklık ilişkilerini daha ileriye taşımaya hazır olduğunu ifade etti.

Çin ziyaretinin başarılı geçtiğini kaydeden Fransız lider, Xi Jinping’in önümüzdeki yıl Fransa’yı ziyaret etmesini umduğunu belirtti.

İki taraf, ayrıca dün ortak bir bildiri yayımladı.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
sanalbasin.com üyesidir