Kalp ağrısı, kalp kasına yeteri kadar kanın ulaşamadığı durumlarda ortaya çıkan göğüs ağrısı veya göğüs bölgesinde rahatsızlık hissi olarak tanımlandığını söyleyen Doç. Dr. Hatice Betül Erer, " Aniden ortaya çıkan ve çoğu zaman kalp krizi zannedilerek paniğe sebep olan kalp ağrısı pek çok nedenle gelişebilir. Kalp krizi geçiren hastalarda da görülen bu rahatsız edici ağrının görmezden gelinmemesi ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilerek kalp kontrollerinin yapılması gerekir." dedi.
Erer, anlık gelişen kalp krizi belirtileri arasında mide ağrısı şikayetlerinin de yer aldığını belirterek, şöyle devam etti:
"Kalp krizinin yanı sıra, kalp damar hastalıklarının temel belirtisi arasında kalp ağrısı ve kol uyuşması bulunur. Kalp ve damar hastalıklarında görülen tipik göğüs ağrısı, göğsün ön kısmında baskı şeklinde olan bir ağrı olup, kollara ve boyna yayılabilir. İstirahat sırasında da oluşabildiği gibi tipik olarak eforla gelişir. Hasta dinlendiğinde de dakikalar içerisinde azalır ve kaybolur. Yaygın damar hastalıklarında ya da kalp spazmı sırasında dakikalar içerisinde kaybolmaz ve saatlerce devam eder. Kalp dışı nedenlerden kaynaklı olarak da göğüs kafesi içerisinde olan sinir ve kas sistemi rahatsızlıkları, akciğer rahatsızlıklarında göğüs ağrıları olabilmekte ve günlerce devam edebilmekte."
"Kas, sinir hastalıkları ve boyun fıtıkları da aynı şekilde kol uyuşması ile bulgu vermektedir." diyen Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hatice Betül Erer, "Anlık gelişen kalp krizi belirtileri arasında mide ağrısı şikayetleri de yer almaktadır. Ağrı merkezi kalp olmasına rağmen diğer iç organlarda bu ağrı ve sızı şiddetinden dolayı kasılmalar, sıkışmalar hissedilebilmektedir." ifadesini kullandı.
Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kalp krizi semptomlarının genellikle aniden başladığını ancak yavaş yavaş fark edilebilir hale gelebileceğini vurguladı.
Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kalp krizinin 9 belirtisini şöyle sıraladı:
"Göğüste güçlü bir sıkışma veya basınç hissi
Göğüs kemiğinin arkasında bıçaklama, yanma veya baskı yapan ağrı
Sol veya sağ kola, sırta, boyuna veya üst karına yayılan ağrı
Omuzlara, boğaza, boyuna ve çeneye yayılabilen üst vücut ağrısı veya uyuşma
Nefes darlığı
Bulantı, kusma
Terleme veya soğuk terleme
Solgunluk
Baş dönmesi"
Hibya Haber Ajansı
BELEDİYE
23 Kasım 2024BELEDİYE
23 Kasım 2024EKONOMİ
23 Kasım 2024UNCATEGORİZED
23 Kasım 2024GÜNDEM
23 Kasım 2024SPOR
23 Kasım 2024GÜNDEM
23 Kasım 2024