Çin’in ilk çeyrek ekonomik performansı beklentilerin üstünde

Çin hükümeti dün 2023 yılının ilk çeyreğine dair ulusal ekonomik verileri açıkladı.

Yabancı basın kuruluşları, Çin ekonomisini “ilk çeyrekte büyüme beklentiden daha yüksek”, “Çin ekonomisinin toparlanmasında ivme kazanıldı” ve “Çin ekonomisi, yeni yıla iyi bir karne ile başladı” gibi ifadelerle değerlendirdi.

İlk çeyrekte Çin’in GSYİH’sı yüzde 4,5 artarak 28 trilyon 499 milyar 700 milyon yuana (4,1 trilyon ABD Doları civarında) ulaştı.

Yıllık cirosu 20 milyon yuan (2.9 milyon ABD Doları) üzerindeki sanayi firmalarının katma değeri yüzde 3 artırken ulusal sabit mülkiyete yapılan yatırım yüzde 5,1 yükseldi.

Toplam perakende rakamı yüzde 5,8 ve mal ihracat ve ithalatı ise yüzde 4,8 arttı...

Bütün bu rakamlar, Çin ekonomisinin yükselişe yeniden kavuştuğunu ve yıllık büyüme hedefinin gerçekleştirilmesi için temel atıldığını gösterdi.

Bu yılın başından beri ABD ve Avrupa ülkelerinin enflasyonu yüksek seviyede seyrediyor ve para politikaları sürekli sıkılaştırılıyor. Son günlerde bazı Batılı ülkelerin bankalarında da likidite krizi görüldü.

Bunun dışında jeopolitik uzlaşmazlık, tek taraflılık ve korumacılığın meydana geldiği ortamda küresel ekonomideki belirsizlikler arttı. Bu ortamda Çin’in ilk çeyrekteki ekonomik büyümesinin, beklentiden daha yüksek bir hedefe ulaşılması hiç kolay olmadı.

Wall Street Journal gazetesinde yer alan makalede ABD ve Avrupa ekonomilerinde yavaşlama görülürken Çin ekonomisinin toparlanmasının, dünya ekonomisini canlandıracağı belirtildi.

 Çin ekonomisinin ilk çeyrek verileri, bütün ülkenin ortak gayretinin sonucu. Yılbaşı itibarıyla Çin, ekonomiyi canlandırmak üzere çeşitli tedbirler almaya başladı. Aktif mali politika ekonomiye ivme kazandırırken sağlam para politikası hedefi tam isabetle vurabiliyor. Bunun yanı sıra büyüme, istihdam ve mal fiyatını istikrarlı hale getirmeyi amaçlayan politikaların uygulanması da ekonominin iyileşmesini hızlandırdı.

Örneğin, Renminbi ile yapılan kredi rakamı, 10,6 trilyon yuana ulaştı (1,5 triyon ABD Doları) ve geçen yılın aynı dönemine göre 2,27 trilyon yuan (330 milyar ABD Doları) arttı. Finansal kuruluşların kredi vermek konusunda daha pozitif davranmasıyla firmaların üretime yeniden dönmelerinin hızlandırıldığı belirtildi.

Tüketimin teşvik edilmesi için de çeşitli adımlar atılırken, Gansu eyaletindeki Jiayuguan kentinde eski geçit turu ve İpek Yolu’na özel folklordan kaynaklanan etkileşimli turistik etkinlikler düzenleniyor.

Verilere göre ilk çeyrekte tüketici ürünlerinin satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 yükseldi ve geçen yılın dördüncü çeyreğinin yüzde 2,7’lik düşüş oranına kıyasla çok daha iyileşti.

Öte yandan Çin’in imalat sektörüne yapılan yatırım yüzde 7 arttı ve yatırımların sıralamasında birinci sırada yer aldı. Bu arada ileri teknolojiye dayalı imalata olan yatırım yüzde 15,2, yeni enerjili arabanın üretimi yüzde 22,5 ve güneş enerjili batarya üretimi ise yüzde 53,2 yükseldi...

Bunlar, Çin ekonomisinin yapısal değişimi devam ederek yeni sektörlerin gelişiminin hızlandığını yansıttı. Bu da Çin ekonomisinin yüksek kaliteli gelişmeye olan ihtiyacını karşılıyor.

Bunun dışında bu yılın başında Çin’in salgın tedbirlerini kaldırmasıyla Çinliler ile yabancılar arasındaki temaslar da yoğunlaştı. Çin Kalkınması Üst Düzey Forumu, Boao Asya Forumu, Çin Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı ve Çin Uluslararası İhracat ve İthalat Fuarı... Çok sayıda platform, Çin ile dünya arasındaki mesafeyi kısalttı. 

Günümüzde uluslararası ortam yine karmaşık değişimlerle dolu. Çin’in iç talebinde belli yetersizlik görülürken ekonominin toparlanması için temel halen sağlam değil... Ama Çin ekonomisinin uzun vadeli olumlu yönde gelişme eğilimi değişmedi ve ekonomiyi teşvik eden iç unsurlar artıyor.

Makro politikaların etkisinin daha da artmasıyla ekonominin iyileşmeye davam etmesi bekleniyor. Birçok yabancı firma, Çin’e yatırım yapma ve yerleşmenin daha iyi bir geleceği seçmek anlamına geldiği kanısında.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı