DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3399374-0,09%
İstanbul

PARÇALI AZ BULUTLU

12:55

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Artan uyuz tehlikesine karşı önlem alınmalı

Artan uyuz tehlikesine karşı önlem alınmalı

ABONE OL
Ekim 30, 2023 13:20
Artan uyuz tehlikesine karşı önlem alınmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

''15-20 dakikalık temaslar uyuzun bulaşması için yeterli oluyor''

 ''Uyuz Sarcoptes scabiei var. hominis adı verilen bir parazitin neden olduğu kaşıntılı ve bulaşıcı bir deri hastalığıdır.'' diyen Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Gürkan Yardımcı, Bu parazitin insan gözü ile fark edilemeyecek kadar küçük olduğunu belirterek ''Parazitin kişiden kişiye bulaşabilmesi için 15-20 dk’lık temaslar yeterli olabilmektedir. Her iki cinsiyette, her yaş grubunda ve her sosyoekonomik düzeyde görülebilmektedir. Ancak yakın temasın sık olduğu kalabalık ortamlarda (okul, bakım evleri, öğrenci yurtları vs.) bulaşma daha kolay olduğu için daha hızlı yayılabilmektedir. Özellikle cinsel temas, aynı yatakta yatma, el ele tutuşma, havlu ve giysilerin ortak kullanımı gibi deri temasının olduğu durumlar en sık bulaşma yollarıdır.'' şeklinde konuştu.

''Bebek ve çocuklarda ayak tabanları ve saçlı deride kaşıntı yoğun oluyor''

Hastalığın bulaşmasından sonra genellikle 4 ile 6 hafta süren bir kuluçka döneminin bulunduğunu söyleyen Uz. Dr. Gürkan Yardımcı, şöyle devam etti:

''Bu dönemde kişide herhangi bir belirti bulunmayabilir ancak paraziti deride taşımaktadır. Kuluçka süresinden sonra özellikle geceleri ve sıcak ortamlarda artış gösteren şiddetli kaşıntı hastalığın en önemli belirtisidir. El parmakları, avuç içi ve el bileklerinde içerisinde parazitin kendisi, yumurtaları ve dışkılarını içeren tünel adı verilen yapılar sıklıkla görülmektedir. Bununla birlikte kaşıntı erkeklerde genital bölge, koltuk altı, bel bölgesi ve kalçalarda yoğun iken kadınlarda meme bölgesi, göbek deliği çevresi, koltuk altı ve kalça bölgesinde yoğundur. Bebek ve çocuk yaş grubunda ayak tabanları ve saçlı deri tünellerin gözlendiği ve kaşıntının yoğun olduğu bölgelerdir.''

''Uyuz hastalığının tedavisi bireysel yapılmamalı''

Uz. Dr. Gürkan Yardımcı, tedavide hem ağız yoluyla alınabilen hem de deriye dışardan sürülebilen ilaçların bulunduğunu belirterek, ''Hastanın yaşı, ek hastalıklarının olup olmaması, sistemik tedavi planlanacak ise kilosu gibi bazı özellikler tedavinin belirlenmesinde önemlidir. Tedavi asla bireysel yapılmamalıdır. Aynı ortamda yaşayan her bireyin kaşıntısı olsa da olmasa da tedavi olması gerekmektedir.'' uyarısında bulundu.

''Tedavinin doğru bir şekilde uygulanması çok önemli''

''Tedavi sonrasında bile kaşıntının ortalama 4-8 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır. Sadece ilaç kullanımı tedavi için yeterli değildir. Kıyafetlerin, ev tekstilinin ve ev eşyaların hijyeni de çok önemlidir.'' diyen Uz. Dr. Gürkan Yardımcı, şunları kaydetti:

''Çarşaf, yastık kılıfı, giysiler, iç çamaşırları gibi tekstil ürünleri mümkün olduğunca 600C ve üzerinde yıkanmalı ve yüksek ayarda ütülenmelidir. Bu şekilde temizliği yapılamayan tekstil ürünleri ise ortalama 7-10 gün süreyle ağzı sıkıca bağlanmış bir poşet içinde bekletilmesi ve sonradan yıkanıp, ütülenmesi gerekmektedir.Koltuk, sandalye, kapı kolları gibi sık temas edilen ancak yıkanamayan eşyaların ise sirkeli su ile sık sık silinmesi gerekir.''

Hibya Haber Ajansı


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
sanalbasin.com üyesidir