DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3407905-0,14%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Yabancı muhabirlerin gözünden Xinjiang köyleri

Yabancı muhabirlerin gözünden Xinjiang köyleri

ABONE OL
Kasım 20, 2023 14:40
Yabancı muhabirlerin gözünden Xinjiang köyleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Onlar sıcakkanlı, samimi, dans ve müzik çalındığında doğal olarak, mutluluk içinde şarkı söylerler, dans ve şarkıya yatkınlar. Bu, çok etkileyici.”

“Xinjiang’da gördüğüm hayatlar düzenli ve çok kolaydır. Köylerdeki vatandaşlar, huzurlu bir yaşam sürüyorlar.”

“Buralardaki köylüler, modern ve ileri teknolojilere sahip.”

“Köylülerin gelirleri büyük ölçüde yükseldi. Buradaki yeşil dağlar ve sular yerel halkın yararına ‘altın dağlara’ dönüşmekte.”……

Bunlar, Vietnam, Afganistan, Kenya ve Laos’tan gelen muhabirlerin Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ne gerçekleştirdikleri ziyaretlerin ardından yaptıkları paylaşımlar.

Vietnam Haber Ajansı, Kenya Yayın Kurumu (KBC), Afganistan STRnews Televizyonu ve Laos Star Televizyonu’ndan ekipler, kısa süre önce Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ne gidip, bölgenin kırsal kesimlerindeki gerçekleri objektifleriyle görüntüledi.

STRnews Televizyonu’ndan muhabir Ahsanullah Karimi, Yining kentine bağlı Dongliang köyünde

Laos Star Televizyonu ekibi, Aksu bölgesinin Onsu ilçesindeki bir çiftlikte ceviz yetiştiricisi 2 kardeşle birlikte poz veriyor.

10 gün boyunca yabancı muhabirler, Xinjiang’da birçok köyde köylülerin evlerinde, tarlaların başında, yerel işletmelerin atölyelerinde ve e-ticaret canlı yayın stüdyolarında halkın yaşamını bizzat yerinde gördü. Xinjiang’daki köyler ve köylülerin yaşamları hakkında bilgi edinen yabancı muhabirler, bundan çok memnun olduklarına işaret ederek, Xinjiang’da gördüklerinin bazı Batılı medya organlarında yer alan haberlerden tamamen farklı olduğuna dikkat çekti.

Vietnam Haber Ajansı’ndan muhabir Le Manh Cuong (sağdan ilk), Çarkılık ilçesindeki Golösten köyünde bulunduğu sürede 20 yıl boyunca harcanan çabalarla hünnabın yerel tarım sektörünün önemli desteklerinden biri haline geldiğini ve köylülerin kişi başına düşen gelirinin yarısından fazlasının hünnap sektöründen kaynaklandığını öğrendi.

Çin’in en meşhur hünnap üretim üslerinden biri olarak, Bayingolin Moğol Özerk İli’ne bağlı Çarkılık ilçesinde 15 bin 300 hektardan fazla hünnap bahçesi var. Le Manh Cuong, ilçenin Golösten köyündeki bir ailede kaldı, sabahtan akşama kadar ev sahibi Uygur amcayla birlikte çalıştı. Köyde avlusu ve kent merkezinde ise apartman evi olan modern bir köylünün yaşamını bizzat yaşadı.

Le Manh Cuong, izlenimlerini şöyle aktardı: “Xinjiang’a gelmeden önce buradaki insanların bu kadar zengin bir yaşama sahip olduğu, her ailenin büyük ve temiz evlerinin bulunduğu hiç aklıma gelmedi. Buradaki insanlar sıcakkanlı, samimi, dans ve şarkıya yatkındır. Müzik çalınır çalınmaz, onlar doğal bir şekilde neşe içinde şarkı söyler, dans ederler. Bu, çok etkileyici bir şey.”

KBC’den ekibin selfie pozları, sağdan birinci Eric.

 Turfan kentine bağlı Çoktam köyünde KBC’den muhabirler, bir üzüm yetiştiricisinin evine gitti, aile üyeleriyle sohbet etti ve tarlada birlikte çalıştı. Muhabirlerden Eric Kipkorir Biegon, “Buradaki köylülerin işleri gittikçe kolaylaşıyor, ancak cüzdanları daha da dolu oluyor. Bunun, üzüm yetiştirme tekniklerinin yükseltilmesi ve makineleşmeye dayalı üretim sayesinde olduğunu öğrendim. Yerel yönetim sıkça tarımsal teknoloji ve teknik kursları açıyor. Bu nedenle buradaki köylüler, modern ileri teknolojilere sahip köylüler.” ifadelerini kullandı.

KBC’den bir sunucu, Turfan kentine bağlı Piçan ilçesindeki E-Ticaret Endüstriyel Parkı’nda tarımsal ürünlerin satışını yapan bir canlı yayında internet kullanıcılarıyla etkileşim halinde.

İli Kazak Özerk İli’nin merkezi İning (Kulca) kentine bağlı Dongliang köyünde, merkezi Afganistan’da bulunan STRnews televizyonundan muhabirler, kebap restoranı, el yapımı dondurma atölyesi ve gıda fabrikasını ziyaret edip, köylülerle birlikte çalıştı, yerel lezzetlerin tadına baktı.

Afgan STRnews televizyonundan muhabir Ahsanullah Karimi (sağdan ilk), Kulca’nın Dongliang köyünde röportaj yapıyor.

 Afganistan’dan gelen muhabir Ahsanullah Karimi, Xinjiang gezisinin bitiminde izlenimini şöyle aktardı: “Bazı Batılı medya kuruluşlarının Çin’le, özellikle Xinjiang’la ilgili haberlerinden farklı olarak, Xinjiang’da düzenli ve rahat bir yaşam gördüm. Afganistan’dakine benzer lezzetler ve güzel binaları var, yerel halk da Afgan halkı gibi cana yakındır. Kırsal kesimlerdeki insanlar hep huzurlu yaşıyor.”

Laos Star Televizyonu’ndan sunucu Viengvanh Inthavong, Aksu bölgesinde yer alan Onsu ilçesindeki bir elma bahçesinde.

 Onsu ilçesindeki Muben Tahıl ve Gıda Çiftliği’nde Viengvanh Inthavong ve meslektaşları, bölgede yaşayan çeşitli etnik gruplara mensup vatandaşların birlikte kum fırtınasıyla mücadele için yürüttükleri ağaçlandırma kampanyası ve ekolojik medeniyetin inşasında elde edilen başarılara hayran kaldığını dile getirdi. Viengvanh Inthavong, şöyle konuştu: “Öğrendiğime göre, 1980’li yıllarda Aksu bölgesindeki insanlar yılın 100’den fazla gününü kum fırtınasının eşliğinde geçirdi. 30 yıldan uzun süre boyunca harcanan çabalar sayesinde, kum fırtınası yaşanan günlerin sayısı 30’a kadar geriledi. Sadece bununla kalmayıp, aynı zamanda Aksu halkı Gobi Çölü’nde 10 bin hektarlık alanı meyve bahçesine dönüştürdü, köylülerin geliri büyük ölçüde yükseldi. Yeşil su ve dağlar artık yerel halkın ‘altın dağı’ haline gelmiştir.”

KBC’den bir sunucu, Turfan kentine bağlı Çoktam köyünde yerel halkla birlikte dans ediyor.

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin birçok köyüne giden farklı ülkelerden muhabirler, objektifleriyle Xinjiang’ın güzelliği ve cazibesini görüntüledi, Xinjiang’da yaşayan çeşitli etnik gruplardan vatandaşların dayanışma ve iş birliği içinde köylerini canlandırmak için harcadıkları çabaları yansıttı.

Gerçek Xinjiang nasıl bir yer? Bunu merak eden her bir arkadaşımız, bizzat Xinjiang’a gidip kendi gözüyle keşfedebilir.

Hibya Haber Ajansı


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
sanalbasin.com üyesidir