Malatya Kadın Meclisi’nden ‘Arslantepe Höyüğü’ne gezi
Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdulkadir Artan, Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü personeli ve turist rehberi Bülent Korkmaz, Arslantepe Höyüğü gezisine katılan katılımcılara Arslantepe tarihi hakkında bilgiler verdiler.
Artan: ''Malatya’mız UNESCO tarafından dünya kültür mirasına layık görüldü''
Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdulkadir Artan, “Şehir olarak Malatya burada kuruldu. Burada bir saray kuruldu ve bu saray dünyanın en eski kerpiç sarayıdır. Günümüzden yaklaşık 5 bin 500-5 bin 700 sene önce devlet doğdu. Dünyanın en eski olduğuna dair elimizde en eski kanıt olan yer burasıdır. İtalyan Arkeologlar yüzlerce binlerce mühür buldular. Bu mühürler bir devlet organizasyonu tarafından alışı ve verişi tarafından belgelerdir. Bu belgeler o kadar önemli ki, devlet tarafından ticaretin kontrol altına alındığını ispatlıyor. İşte bundan dolayı Malatya’mız UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasına layık görüldü.” şeklinde konuştu.
Tuğrulca: ''Arslantepe Malatya’nın kadim tarihinin en büyük göstergesi''
Malatya Kent Konseyi tarafından düzenlenen Beş Şehir Beş Şair Programı için Malatya’da bulunan şairlere Arslantepe gezisinde rehberlik eden Orhan Tuğrulca Malatya’nın tarihsel açıdan çeşitli aşamalardan geçtiğini, Arslantepe’nin bu aşamalarda mihenk noktası olduğunu aynı zamanda Arslantepe’nin Malatya’nın kadim tarihinin en büyük göstergesi olduğunu söyledi.
Korkmaz: ''İnsanlar yine de burayı terk etmeyerek yerleşimlere devam ettiler''
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Personeli ve Turist Rehberi Bülent Korkmaz, “Arslantepe’de yaklaşık 7-8 bin sene önce burada yaşam başladı. Kerpiç yapılar 40-50 sene sonra farklı sebeplerle doğal afet, deprem, sel ve benzeri yıkıldıktan sonra insanlar yine de burayı terk etmeyerek yerleşimlere devam ettiler.” dedi.
Hibya Haber Ajansı