Yıl boyunca insanlar, dünyanın en kalabalık 10 ülkesinden sekizinde (Bangladeş, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Pakistan, Rusya ve ABD) oy kullanacaklar.
Tarihte hiçbir zaman bu kadar çok insan farklı seçimlerde oy kullanma şansına 2024'teki kadar sahip olmadığına dikkat çeken analistler ,ancak dünyanın yarısının seçim yapıyor olmasının, demokrasinin gelişimi açısından sadece olumlu olmak zorunda olmadığını da vurguluyorlar.
Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Britanya gibi büyük ülkeler, bu yıl sandık başına gittiğinde, giderek yaygınlaşan ve gerçekliği çarpıtabilen güçlü yapay zeka araçlarıyla, aynı doğrultuda hareket edecekler. Ve birçok yapay zeka uzmanı, şimdiden bunun sonuçları konusunda uyarılar yapıyor.
İsveç Olof Palme Uluslararası Merkezi genel sekreteri Anna Sundström, "Demokratik seçimlerle iktidara gelen ve daha sonra demokratik kurumları ortadan kaldıran popülist liderlerin sayısının giderek arttığını gördük" derken, 2021 Nobel Barış Ödülü sahibi gazeteci Maria Ressa da, "2024'ün sonunda demokrasinin hayatta mı kalacağını yoksa öleceğini mi öğreneceğiz" diye ekledi.
Maria Ressa'nın endişesinin arka planında ise yapay zekanın hızlı gelişiminin, deep fake in yaygınlaşması ve sosyal medyanın hızla gelişmesi yer alıyor.
Olof Palme Uluslararası Merkezi genel sekreteri Anna Sundström ise, "Bu süper seçim yılıyla birlikte demokratik gelişimi olumlu bir yöne çevirme fırsatına sahibiz" değerlendirmesini yaptı
Hibya Haber Ajansı
BELEDİYE
24 Kasım 2024BELEDİYE
24 Kasım 2024EKONOMİ
24 Kasım 2024UNCATEGORİZED
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024SPOR
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024