Katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi için düzenlenen yarışmaların bu yılki teması "Doğal Afet ve Acil Durum Konsepti" olarak belirlenirken; metal ve plastik kategorisinde gerçekleşecek yarışmanın kazananlarına ve dereceye girenlere para ödülünün yanı sıra yurtdışı eğitim bursu, fuar katılım ödülü, tasarım tescili desteği ve uluslararası yarışmalara katılım desteği verileceği belirtildi.
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteği, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu'nun (ETMK) iş birliğiyle bu yıl 19'uncusu düzenlenecek "İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları 2023" için başvurular 1 Aralık Cuma gününe kadar uzatıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu düzenlenen yarışmalarla ana hedefin katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi ve ihracata yönelik rekabet gücünün arttırılması olduğunu belirtti ve “18 yıldır bu yarışmaları düzenleyerek tasarımın gücünü ihracata eklemeyi çalışıyoruz. Geldiğimiz rakamlar katma değerli ihracatta artış olduğunu gösteriyor. Tasarımın öneminin giderek daha çok anlaşılıyor olmasını sevindirici buluyor, endüstriyel tasarım etkinliklerinin yaygınlaştırılmasına ve özendirilmesine önem veriyoruz.” dedi.
Bu yılın konsepti "Doğal Afet ve Acil Durum"
Bu yıl, "Doğal Afet ve Acil Durum Konsepti" teması ile yapılacağı ve metal ile plastik kategorisinde düzenleneceği duyurulan yarışma, 2005 yılından itibaren tasarım ve iş dünyasında artan ilgi ile karşılanıyor. Seçici Kurul Üyeleri arasında ünlü tasarımcıların, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu profesyonellerinin, Türkiye ve dünyada marka olmayı başarmış sektör kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin ve İMMİB yetkililerinin yer aldığı yarışmalara 18 yılda 5.445 'den fazla proje başvurusu alındı, 520'den fazla proje ödüllendirildi.
Her yıl birbirinden yaratıcı ve yetenekli tasarımcı ve öğrencilerin katılım gösterdiği yarışmalara katılan bazı eserler üretime geçme şansını yakalarken, proje sahibi tasarımcılar da ihracatçı firmalarda istihdam edilme imkânına kavuşuyor.
Toplam 89 tasarımcıya yurt dışında eğitim bursu verildi
Dereceye giren projelerin prototipleri yaptırılarak, yurt içi ve yurt dışında pek çok fuarda sergilenip sanayici ve tasarımcının aynı platformda buluşturulmasına imkan tanımaya devam eden yarışmalarda, her yıl öğrenci kategorilerinin birincileri İMMİB'in milli katılım organizasyonu ile katıldığı, dünyanın en büyük mutfak ve ev eşyaları fuarı olan Frankfurt Ambiente Fuarı’nda konuk ediliyor. Ayrıca birinciler Ticaret Bakanlığı'nın yarışmaya sunduğu kontenjan kapsamında eğitim ve yaşam masrafları karşılanarak yurt dışında burslu eğitime gönderiliyor. Bugüne kadar toplam 89 tasarımcının yurtdışı eğitim bursundan faydalandığı ve şu an yurt dışı bursu devam eden 24 öğrencinin daha bulunduğu yarışmayla Türk tasarım ve tasarımcısını desteklemeye devam etmek amaçlanıyor.
Ayrıca, metal ve plastik kategorilerinde dereceye giren tasarımcıların ödül kazandıkları projelerinin tescil, faydalı model veya patent masrafları, ilgili ödeme belgelerinin birliğe ibrazına istinaden 1000 TL’ye kadar destekleniyor.
Uluslararası yarışmalara katılım desteği
Yarışmada dereceye giren tasarımcılar ödüllü projeleri ile katıldıkları "Uluslararası Tasarım Ödülleri"nin katılım masrafları için de 500 Euro’ya kadar birlik tarafından destekleniyor. Yarışmanın kazanılması durumunda ise Ödül Töreni'ne katılım için 1000 Euro'ya kadar konaklama, ulaşım ve vize masrafları yine birlik tarafından karşılanıyor.
Hibya Haber Ajansı
BELEDİYE
24 Kasım 2024BELEDİYE
24 Kasım 2024EKONOMİ
24 Kasım 2024UNCATEGORİZED
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024SPOR
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024