DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3372452-1,00%
İstanbul

PARÇALI AZ BULUTLU

15:25

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Erken evre gırtlak kanseri cerrahi tedavisinde bilinmeyenler

Erken evre gırtlak kanseri cerrahi tedavisinde bilinmeyenler

ABONE OL
Kasım 21, 2023 14:40
Erken evre gırtlak kanseri cerrahi tedavisinde bilinmeyenler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Günümüzde teknolojik alanda yaşanan yeni gelişmelerin yansıması tıbbi alanda da gözlemleniyor. Bu başarılı gelişmeler kanser hastalığının tanı ve tedavisinde önemli fayda sağlıyor. Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, erken evre gırtlak kanseri cerrahi tedavisi (Kordektomi) hakkında bilgiler verdi.

Bu teknoloji ile gırtlaktaki kansersiz kısımlar etkilenmiyor

Gırtlak kanseri nefes almak, konuşmak ve yutmak için kullanılan gırtlak bölümlerini veya ses tellerini etkilediğini belirten Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık “Kordektomi, erken evre gırtlak kanserinin görülmesi nedeni ile ses tellerinin bir kısmını veya tamamını çıkaran cerrahi bir prosedür olarak tanımlanmaktadır. Bu cerrahi sayesinde erken evre gırtlak kanserlerinde, gırtlağın kansersiz kısımları etkilenmeyecek ve hastada kalacak şekilde sadece kanserli alan çıkarılabilmektedir. Çok nadir durumlar dışında boyunda hava deliği açılmadan gırtlak kanserinden kurtulma şansı sunmaktadır.” dedi.

Ses ve yutma fonksiyonları korunuyor

 Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, kanserin gırtlağın herhangi bir yerinde başlayabileceğine dikkat çekerek “Yaygın bir baş ve boyun kanseri türü olan gırtlak kanseri, yeterince erken tespit edilirse, sadece kanserli alan tamamen çıkartılarak kür sağlama ihtimali artar. Tedavinin ana hedeflerinden biri, özellikle kanser erken evredeyken gırtlağın ses-yutma fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olmaktır. Bu noktada, ameliyat veya radyoterapi tek başına kanseri tedavi etmek için yeterli olabilir. Ancak daha büyük tümörlerde bütün gırtlağın alınması cerrahisi kemoterapi ve radyoterapi dahil olmak üzere çeşitli tedaviler gerektirebilir.” diye konuştu.

Aşık, gırtlakta titreşen ve konuşmayı sağlayan ses tellerinin üç bölümünü şu şekilde sıraladı:

“Glottis, ses tellerini içeren orta kısım

Supraglottis, ses tellerinin üzeri

Gırtlağı nefes borusuna bağlayan ses tellerinin altındaki subglottis”

Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, kordektomiden sonra yaklaşık 1 yıl ses kısıklığının olacağını aktardı.

 

Hibya Haber Ajansı


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
sanalbasin.com üyesidir