Başkan Özdemir, olası bir İstanbul depreminde çökme riski bulunan üst geçit ile viyadüklere, İBB’nin bakım ve onarım yerine sadece boya yaptığını ileri sürerek, “Bakım onarım noktasında gereken neyse hızlı bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Hatta buralar kullanılamaz durumdaysa güçlendirmeyle de gerekli iyileştirme sağlanamayacaksa ivedilikle yıkılıp yerine yenisi yapılması gerekiyor.” dedi.
İstanbul’daki üst geçit ve viyadüklerin durumu hakkında inceleme yaptıklarını belirten Başkan Özdemir, şunları kaydetti:
“Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, kendine bağlı ana yolların bakımlarını düzenli bir şekilde devam ettiriyor. Ancak 2019 yılından bu tarafa İBB’nin kendine bağlı yollarda detaylı yıllık bakımları yapmadığını sadece boya ve badana boyutunda birtakım tadilatları yaptığını görüyoruz. Özellikle metrobüs güzergahında, E-5 üzerinde, İstanbul’un ana arter dediğimiz şehir içinde ivedilikle hem donatı korozyon açısından hem beton dayanım açısından incelenmesi gereken üst geçitler ve alt geçitler var. İBB, bunları dikkate almalı.”
“Tamir ve tadilatlar yapılmazsa önemli kayıplar olacak”
Yüksek lisansını deprem üzerine yapmış inşaat yüksek mühendisi olan Başkan Özdemir, “Üst geçit ve viyadükler depreme hazır mı?” sorusuna işe şu şekilde cevap verdi:
“En son yaşadığımız büyük depremde ulaşım noktasında ana yolların belirli yerlerinde sıkıntı olduğunu gördük. Bu açıdan deprem anındaki kaçışların ve deprem yerlerine ulaşım noktasında en önemli araçların yollar olduğunu biliyoruz. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya bölgesinde tahrip olan yolların, oraya ulaşım noktasında biraz gecikmelere sebebiyet verdiğini biliyoruz. Bu üst geçit ve viyadüklerde tamir ve tadilatlar yapılmazsa İstanbul depreminde de çok önemli zaman kayıplarına neden olacaktır.”
“İvedilikle yıkılıp yerine yenisi yapılmalı”
Başkan Özdemir, çok kritik bir durumla karşı karşıya olduğumuza vurgu yaparak, İBB yetkililerine şu uyarılarda bulundu:
“Olası bir deprem esnasında zarar görebilme tehdidine karşı üst geçit ve alt geçitlerde güçlendirme yapılması gerekiyor. Bakım onarım noktasında gereken neyse hızlı bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Hatta buralar kullanılamaz durumdaysa güçlendirmeyle de gerekli iyileştirme sağlanamayacaksa ivedilikle yıkılıp yerine yenisi yapılması gerekiyor.”
Hibya Haber Ajansı
BELEDİYE
24 Kasım 2024BELEDİYE
24 Kasım 2024EKONOMİ
24 Kasım 2024UNCATEGORİZED
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024SPOR
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024