Kıralı, HİBYA'ya yaptığı açıklamada, hububat tarafında bu sene buğdayın ekilişinde çok ciddi artış olduğunu, geçen sene gibi bereketli bir sezon olacağını bildirdi.
Sebze tarafının borsada işlem görmediği için fazla yorum yapamayacağını aktaran Kıralı, ''Ama hububat piyasasında, en azından mısırdan buğdaya çok ciddi bir yöneliş var. Şu anda yağışlar da gayet iyi gidiyor o nedenle iyi bir hasat sezonu bekliyoruz.'' dedi.
Kıralı, ''Türkiye'nin 2023 yılında en çok ithal ettiği tarımsal ürünlerin başında buğdayın gelmesi, bu ürünü soya fasulyesi, ham ayçiçek yağı ve sığır etinin izlemesi ile bu ürünlerin bu yıl öngörülen ithalatında ne gibi gelişmeler beklendiği'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Buğday ithalatı olayı zaman zaman yanlış anlaşılabiliyor. Aslında Türkiye iç tüketimi kadar buğdayı zaten üretebiliyor. İthalat yaptığınız zaman bu üretim açığı olduğu için değil, özellikle un ve unlu mamullerin ihracatı için gereken ham maddenin yurt dışından ithal edilmesi durumu. Tabii ki üretimi artırarak bunları da içeriden sağlıyor olabilirsek daha da iyi olur. Ülke aslında kendi kendine kendi tüketimine yetebilen bir ülke, ama ihracat nedeniyle işlemek için dışarıdan ithalat yapıyoruz. Ben bu sene de devam edeceğini düşünüyorum. Tabii buradaki en büyük risk Orta Doğu'daki gerginlik ana ihracat pazarlarımız Orta Doğu'da yer alıyor. Filistin’deki gerginliğin daha da büyümesi durumunda tabii bu da ciddi bir sekteye uğratabilir.''
TÜRİB Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) Piyasası’nda işlem hacminin 2022 yılında yüzde 262 büyümesi ve 2023 yılındaki büyümenin ise yüzde 23 düzeyinde kalmasına ilişkin Kıralı, şunları dile getirdi:
''İşlem hacmindeki artışa bakıyorken alttaki tonajla fiyatı birlikte düşünmemiz gerekiyor. 2022 yılındaki çok ciddi zıplamanın ana nedenlerinden bir tanesi ülkede genel olarak enflasyondaki ciddi artış. Biz tonaj olarak da çok ciddi şekilde işlem hacmini artırıyoruz. 2019’dan bugüne kadar lisanslı depo kapasitesi 2,5 kat arttı. Geçen sene 2022’ye göre daha mütevazi bir işlem hacmi artışındaki en büyük neden tabii ki TMO’nun piyasaya müdahalesi. TMO, 2022 yılında savaş sonrasında ve geçen sene olası kuraklık nedeniyle çok ciddi alım yaptı şimdi de fiyatı çok ciddi şekilde yukarıdan baskılayarak piyasayı regüle ediyor ve fiyatın yukarı gitmesini engelliyor. Buradaki azalışın ana nedeni o oluyor. Önümüzdeki sene ortasına kadar fiyatlarda çok ciddi bir değişim beklemiyorum. İkinci yarıda belki biraz yukarıya hareketlenme olabilir.''
Kıralı, TÜRİB olarak tarımsal ürün üreticilerinin desteklenmesine ilişkin lisanslı depoları kullanan üreticiler için hem nakliye hem de kira desteklerinin devam edeceğine işaret ederek, ''Tabii biz bunu TÜRİB olarak yapmıyoruz, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı kanalıyla yapılıyor bu destekler. Ama bizim piyasamızda iyi olduğu için bunların devam edeceğini söyleyebilirim.'' bilgisini verdi.
Hibya Haber Ajansı
BELEDİYE
24 Kasım 2024BELEDİYE
24 Kasım 2024EKONOMİ
24 Kasım 2024UNCATEGORİZED
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024SPOR
24 Kasım 2024GÜNDEM
24 Kasım 2024